Catalaanse kwestie: ‘FC Barcelona wil hoe dan ook in Spaanse La Liga blijven voetballen’

Voor de Catalaanse clubs zou een aparte liga een drama zijn, zegt François Colin.

Barcelona won zondag met 3-0 van Las Palmas in een leeg Camp Nou. De ‘blaugrana’ hadden geprobeerd de match uit te stellen. Catalonië was immers in de ban van het referendum over onafhankelijkheid en de club vreesde voor de veiligheid in en rond het stadion. Onder andere omdat Las Palmas de politiek gespannen toestand nog wat oppookte door voor de gelegenheid een Spaans vlaggetje op de shirts te naaien. La Liga wilde echter van geen uitstel weten en dreigde met een forfaitnederlaag en een fikse boete indien er niet gevoetbald werd. Barça bond in en besliste op de valreep zonder publiek te spelen.

De identiteit van de iconische club uit Catalonië wordt al decennia gelinkt aan de onafhankelijkheidsstrijd van de regio. Het ‘Catalanisme’ borrelde op kort na de geboorte van de club en de vertaling van de statuten in het Catalaans was een politiek statement.

Onder generaal Franco was de vlag van Barça het substituut voor de verboden Catalaanse vlag, die na de dood van de dictator vaak te zien was bij wedstrijden van de blauw-roden. Zo leverde het vlaggengezwaai nog een zware boete op na de finale van de Champions League van 2015 tegen Juventus in Berlijn. De UEFA verbiedt immers iedere politieke uiting.

In de aanloop naar het referendum van vorige zondag was de club van voorzitter Josep Bartomeu opvallend discreet op de achtergrond gebleven. Nadrukkelijker dan bij een gelijkaardig referendum drie jaar terug, toen Pep Guardiola naar zijn geliefde geboortestreek terugkeerde om te stemmen en één van de spelers onder zijn truitje een T-shirt etaleerde met de boodschap ‘deze goal is voor (premier) Rajoy‘. Alleen Gerard Piqué sprak zich in de aanloop naar vorige zondag uit pro afscheuring van Spanje.

Barça is in de loop der jaren ‘gemondialiseerd’. De club heeft fans over de hele wereld en de buitenlanders zijn niet geïnteresseerd in een onafhankelijk Catalonië. Pas nadat ruim een week terug dertien hoogwaardigheidsbekleders gevangen werden genomen, kwam er een officiële reactie. ‘De club verzet zich tegen de poging om burgers te verhinderen hun democratisch recht uit te oefenen’, luidde het communiqué. Maar ondervoorzitter Jordi Cardoner volgde het bericht op met een oproep naar de achterban om geen Catalaanse vlaggen mee te brengen naar het duel tegen Las Palmas.

FC Barcelona wil hoe dan ook in Spaanse La Liga blijven voetballen

Barcelona zit behoorlijk in de maag met het dreigement van La Liga-voorzitter Javier Tebas. Als ex-lid van het extreem-rechtse ‘Fuerza Nueva’ liet hij weten dat als Catalonië zich afscheidt de clubs niet meer welkom zijn in La Liga. Hij beroept zich op het reglement dat zegt dat de enige niet-Spaanse clubs die toegelaten kunnen worden uit Andorra komen.

Logisch dat je geen uitzondering opneemt voor een land dat nog niet bestaat. Een Spaanse competitie zonder Barcelona zou sportief niet alleen volkomen gedomineerd dreigen te worden door Real Madrid, maar vooral flink wat minder waard worden wat tv-rechten betreft.

FC Barcelona wil hoe dan ook in La Liga blijven voetballen. De politieke realiteit heeft niets te maken met een sportcompetitie, luidt de stelling. Voor de clubs zou een aparte liga een drama zijn. Catalonië telt 7,5 miljoen inwoners, minder dan België, Portugal en Zwitserland, en slechts drie ploegen in de Primera División: naast Barça, Girona en Espanyol. Reial Club Deportiu Espanyol (Koninklijke Spaanse Sportclub) nam pas in 1995 de Catalaanse y in de naam op en vertaalde het Spaanse ‘deportiu’ niet in ‘esportiu’.

Het vierde sterkste team van de streek is de B-ploeg van Barça, die samen met Reus en Gimnastic in de tweede divisie speelt. Badalona, Cornella, Sabadell, Peralada, Llagostera, Lleida en Olot zijn in derde klasse aan de slag. Kortom, het dreigt een competitie te worden waarin Barcelona weinig tot geen tegenstand zou ondervinden en die bijzonder onaantrekkelijk oogt voor topspelers. Opmerkelijk ook dat de uitgesproken nationalist Piqué gisteren liet weten niet meer de kleuren te willen dragen van ‘La Selección’ (Spaanse nationale ploeg) … na het WK 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content