Celtic-watcher: ‘Boyata haalt niet het niveau van Denayer’

Dedryck Boyata (links) scoorde al vier keer voor Celtic, maar laat defensief te veel steken vallen. © BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Celtic Glasgow blijft in Schotland ongenaakbaar, maar er wordt meer verwacht. Ook van aanwinst Dedryck Boyata.

“Dedryck Boyata haalt bijlange niet het niveau van Jason Denayer. Die twee vergelijken is als een Lada vergelijken met een Mercedes.” De mening van Antonio Carlo, sportjournalist voor The Scottish Sun, over de eerste maanden van Boyata in het shirt van Celtic Glasgow laat weinig aan interpretatie over.

De statistieken zouden nochtans anders doen vermoeden. De 24-jarige Brusselaar mag zich onbetwiste titularis noemen en kwam ook al aan vier doelpunten, waarvan twee in de kwalificaties voor de Champions League (waarin Celtic de laatste voorronde tegen Malmö niet overleefde). Niet slecht voor een verdediger die vorig seizoen bij Manchester City in amper zes wedstrijden mocht opdraven.

Bij de club van Kompany was Boyata verworden tot een obligate bladvulling omdat Engelse clubs verplicht zijn minstens acht in eigen land opgeleide spelers in de kern op te nemen. Boyata, al op zijn vijftien jaar van FC Brussels naar Manchester City verhuisd, kwam daarvoor in aanmerking.

Europees zwak

Deze zomer kocht Celtic hem voor twee miljoen euro weg bij City, als vervanger voor Denayer, die na een topseizoen naar Manchester terugkeerde (en vervolgens aan Galatasaray uitgeleend werd). “Iedereen hoopte op een nieuwe Denayer, die van meet af aan toonde een top class player te zijn. Te goed voor Schotland”, legt Carlo uit aan Sport/Voetbalmagazine. “Boyata is een middelmatige speler en bezit niet hetzelfde leiderschap als zijn voorganger. Hij kon zich tonen door enkele keren te scoren op stilstaande fases, maar defensief laat hij zich te vaak aftroeven. Zeker Europees slikt Celtic belachelijke goals. In de Schotse competitie wordt die defensieve zwakte nog enigszins gecamoufleerd omdat de tegenstanders vaak in een 4-5-1 aantreden en helemaal op eigen helft terugplooien. In de Europa League kunnen ze de nul niet houden. Vooral op standaardsituaties is Celtic zeer kwetsbaar.”

Logan Bailly

“Dat Boyata blijft staan, heeft louter te maken met gebrek aan alternatieven: Emilio Izaguirre, Efe Ambrose, Jozo Simunovic… ze verzeilden allemaal al eens op de bank. De enige die zijn niveau van vorig seizoen haalt, is doelman Craig Gordon.” Meteen ook de reden waarom Logan Bailly, deze zomer van Oud-Heverlee Leuven overgekomen, tot nog toe slechts één keer in doel mocht postvatten bij de groen-witten.

Coach Ronny Deila, die de club vorig seizoen autoritair naar de dubbel leidde, ligt onder vuur. Maar ondanks de kritiek zal Celtic straks toch weer Schots kampioen worden, beweert Antonio Carlo. “Hun enige uitdager, Aberdeen, werd onlangs verslagen met 3-1 cijfers. Dat zegt genoeg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier