Champions League: Brugge plaatst zich voor de laatste voorronde na 3-0

Club Brugge heeft zich geplaatst voor de play-offronde van de Champions League voetbal ten koste van het Griekse Panathinaikos. In het Jan Breydelstadion maakte blauw-zwart een 1-2 achterstand uit de heenwedstrijd goed door met 3-0 (rust: 0-0) te winnen. Dion Cools (53.), Victor Vazquez (57.) en Obi Oulare (83.) tekenden voor de Brugse treffers.

Trainer Michel Preud’homme moest het in de terugwedstrijd nog altijd stellen zonder de geblesseerden Engels, Meunier, Gedoz, Claudemir, Coopman, Bolat en Refaelov. Ook voor Vanaken was er geen plaats in de basiself, hij zat op de bank. Dierckx zag zijn goede prestatie tegen KV Mechelen beloond met een basisplaats tegen Panathinaikos.

Onder impuls van een hard werkende Dierckx was Club Brugge in de beginfase, net zoals in de heenwedstrijd, de betere ploeg. Behalve een flauw schotje van Ruud Vormer recht op de doelman leverde dat enthousiasme evenwel weinig kansen op. De thuisploeg verzwakte en de Grieken kwamen na een kwartier in de wedstrijd. Vooral de technische vaardige middenvelder Ninis zette Brugge-doelman Bruzzese met goed gekadreerde schoten aan het werk. Club Brugge kon wel tegenprikken met twee goed in elkaar geknutselde aanvallen, maar het vizier van De Sutter en Diaby stonden niet op scherp. Dion Cools zag zijn mislukte voorzet ei zo na nog voorbij Kotsolis dwarrelen, maar de Griekse doelman reageerde alert. In de slotminuten van de eerste helft kwam Panathinaikos nog gevaarlijk opzetten, maar daaruit werd geen doelpunt gepuurd.

In de verdrukking

In de openingsminuten van de tweede helft kwam Club Brugge een aantal keren goed weg. Karelis trapte recht op Bruzzese en zijn spitsbroeder Berg kon na balverlies van Mechele niet goed bij een voorzet. Op een corner kon de vrijstaande Taviaridis de bal niet laaghouden.

Tegen de gang van het spel in was het uiteindelijk Brugge dat in de 53e minuut op voorsprong kwam via Cools. De 19-jarige nieuwkomer dook aan de tweede paal op en kopte een goede voorzet van Dierckx tegen de netten, meteen zijn eerste doelpunt voor Club. Blauw-zwart rook bloed. Toen Diaby enkele meters buiten de zestien neerging floot scheidsrechter Johannesson voor een vrije trap. Specialist Vazquez zette zich achter de bal en via de Griekse muur kreeg de Spanjaard het leer in de 57e minuut tegen de netten. Nog geen vijf minuten later kwam Club met de schrik vrij toen Karelis een voorzet vanop rechts tegen de kruising kopte. Blauw-zwart reageerde meteen met een knappe actie van Diaby, die twee verdedigers in de wind zette en De Sutter aanspeelde, maar de 30-jarige aanvaller schoot recht op de doelman van Panathinaikos.

Lastige tegenstanders

Brugge nam het roer volledig over en opnieuw De Sutter zag zijn zachte plaatsbal maar net naast hobbelen. Club Brugge zag zijn overwicht in de tweede helft beloond met een derde treffer. Oulare, die was ingevallen voor De Sutter, kwam in de 82e minuut goed voor zijn verdediger en tikte de 3-0 op aangeven van doelpuntenmaker Cools beheerst binnen.

Op 18 augustus speelt Club Brugge zijn heenwedstrijd van de laatste voorronde van de Champions League, op 26 augustus staat de terugwedstrijd op het programma. Daarin zijn de mogelijke tegenstanders Manchester United, Valencia, Leverkusen, Shakhtar Donetsk en Sporting Lissabon. De loting vindt vrijdag 7 augustus plaats in het Zwitserse Nyon.