Champions Leaguefinale: FC Barcelona of Manchester United?

© Reuters

Een derde EC1 zege voor Barcelona in vijf jaar tijd? Of een tweede voor Man United in drie jaar tijd? De twee beste teams van de voorbije jaren maken het vanavond in een onderling duel uit.

De voetbalfan heeft wekenlang uitgekeken naar de wedstrijd van vanavond: de Champions Leaguefinale tussen FC Barcelona en Manchester United. Het is de elfde keer over alle Europese competities heen dat de spelers van Barcelona en Manchester United elkaar in de ogen kijken. De balans is netjes in evenwicht: ze wonnen elk drie keer, vier keer werd er gelijkgespeeld. In 2009 stonden beide ploegen voor de laatste keer tegenover elkaar. Toevallig ook in de finale van deze belangrijkste Europese competitie. Barcelona klopte toen The Red Devils in Rome met 2-0.

Nervositeit op Old Trafford

Ondertussen worden vooral de Britse media gedomineerd door het Giggs-schandaal en is er haast geen plek meer voor de eigenlijke voorbeschouwingen op het CL-duel. Na de eerdere (seksuele) uitspattingen van Wayne Rooney en nadien ook nog eens zijn openlijk geflirt met Manchester City, is dit voor Alex Ferguson al de tweede maal in enkele maanden tijd dat hij zijn team uit de tabloids moet trachten te houden. En dit net in aanloop naar misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen: de CL-finale in Wembley.

Zelfs een Sir wil daar wel eens zijn ‘cool’ bij verliezen. Getuige zijn nogal venijnige reactie op een van de laatste persconferenties. Een journalist van Associated Press waagde het een vraag te stellen over Giggs en prompt fluisterde Ferguson zijn persverantwoordelijke in om die bewuste journalist te weren van de volgende persbabbel. Het typeert de nervositeit op Old Trafford.

Bekijk het filmpje van Ferguson’s gefluister:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Barçaboys

Dan is het langs de kant van Barcelona veel rustiger. De ploeg van Josep Guardiola streek twee dagen eerder dan voorzien neer in Londen, om zo eventuele problemen door de vulkaanuitbarsting in Ijsland en de bijbehorende luchtverkeerschaos te vermijden. De Barçaboys namen hun intrek in het trainingscomplex van Arsenal en vonden daarbij zelfs de tijd om wat te dollen met foto’s die er aan de muren hingen.

Scheidsrechter: Viktor Kassai

Vast staat dat Manchester United zaterdag in Wembley de deur niet wijd open zal zetten voor het Catalaanse tiqui-tacavoetbal. De Red Devils gaven in verschillende kranten aan dat ze de klus op mentaliteit en vechtlust zullen moeten klaren. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de scheidsrechter van dienst: de Hongaar Viktor Kassai, die pas twee dagen voor de wedstrijd werd aangeduid.

In het Britse dagblad The Times maakten Rio Ferdinand en Michael Owen alvast duidelijk dat ze het niet zo hadden begrepen op het onsportief gedrag van de Barcelonezen in de halve finales tegen Real Madrid. Meer bepaald Dani Alves en Pedro kregen ervan langs. Michael Owen: “Het is duidelijk dat zij een andere mentaliteit hebben dan wij in Engeland. Als je ziet hoe Dani Alves lag te kermen van de pijn na die tackle van Pepe en hoe hij dan een minuut later vrolijk weer het plein oploopt, dan vind ik zoiets niet kunnen. Als je mij dat ooit ziet doen, nodig ik alle verdedigers uit om zonder pardon een tackle met twee voeten vooruit in te zetten op mij.” Ferdinand hield het zediger en zei te vertrouwen op de professionaliteit van de scheidsrechter.

Lionel Messi

Uitkijken is het dus naar de manier waarop grote verdedigers – letterlijk – van Man U de aalvlugge en wendbare Lionel Messi proberen af te stoppen. Messi staat momenteel op elf doelpunten in deze Champions Leaguecampagne en kan het record van Ruud Van Nistelrooy (12 goals) evenaren of verbreken. Aan de andere kant staat Wayne Rooney, die de laatste maanden zijn bloedvorm etaleerde. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier