Charlton, het nieuwe speeltje van Standardeigenaar Duchâtelet

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wat voor een club is de Engelse tweedeklasser?

Na het Hongaarse Ujpest FC, het Duitse Carl Zeiss Jena en de Belgische ploegen Standard en STVV behoort nu ook Charlton tot de portefeuille van Roland Duchâtelet. Een club uit het het zuidoosten van Londen, een rechtstreekse concurrent van Millwall en Crystal Palace. Een topclub in de jaren stilletjes van het Engelse voetbal, van de jaren dertig tot het einde van de jaren vijftig, en dan nog een keer onder Alan Curbishley die het er van 1991 tot 2006 voor het zeggen had en stabiliteit bracht op The Valley. De club stond in die tijd zelfs internationaal model voor haar community work.

Toen Curbishley vertrok, raakte het team opnieuw in woelige wateren, met om de drie maand een trainerswissel en veel sportieve ellende. Chris Powell, aangesteld in januari 2011 bracht weer rust. De ex-speler is op dit moment de langst zetelende trainer in tweede klasse (sic) en leidde de club in 2012 naar de titel in derde. Vorig seizoen eindigde Charlton negende in tweede klasse, dit jaar strijdt het om het behoud.

De zetten van Duchâtelet doen denken aan het verhaal van ENIC, de English National Investment Company die eind jaren negentig een plan had om in elk Europees land een voetbalploeg op te kopen. ENIC kocht aandelen in Tottenham, Vicenza, FC Basel, AEK Athene, Slavia Praag en de Glasgow Rangers. Toen de UEFA besliste dat clubs van dezelfde eigenaars niet tegelijk Europees mochten spelen (en tegen elkaar uitgeloot konden worden), bouwde ENIC dat plan af. Het hield alleen nog Tottenham over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier