Chelsea verandert met Maurizio Sarri (alweer) van stijl

Maurizio Sarri © Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De nieuwe trainer van de Blues heeft dezelfde nationaliteit als Antonio Conte, maar het voetbal van Maurizio Sarri is compleet verschillend.

Het zal moeilijk te verteren geweest zijn. Eén jaar nadat hij de titel wegkaapte, in zijn eerste seizoen op Stamford Bridge, wist Antonio Conte niet beter te doen dan een anonieme vijfde plaats in de Premier League.

Zonder een ticket voor de Champions League beginnen de Blues dit seizoen dus aan een nieuwe cyclus, aangezien de Italiaanse coach geen derde jaar krijgt bij de Londenaars. Met zijn defensief voetbal en overdreven detaillisme werkte Conte op den duur een groot deel van de kleedkamer op de zenuwen.

Met het oog op het nieuwe seizoen richtte Roman Abramovitsj zich nog maar eens tot Italië. Telkens wanneer hij een coach uit de Laars aanstelde, werd de Russische voorzitter daarvoor beloond: Carlo Ancelotti pakte de titel in zijn eerste seizoen, net als Conte, en Roberto Di Matteo sloot zijn interim af met winst van de Champions League.

Nu komt dus Maurizio Sarri, die de voorbije jaren van Napoli een van de spectaculairste ploegen van Europa maakte. Hij moest maar nipt de titel aan een uitzonderlijk Juventus laten, ondanks een seizoen 2017/18 dat werd afgesloten met 91 punten op de teller.

Sarri is even methodisch als Conte, maar kijkt vooral naar het doel van de tegenstander. Een voetbalvisie die Abramovitsj, verlangend naar spektakel op Stamford Bridge, altijd al hoopte toegepast te zien. Sarri gaf in Napels met zijn 4-3-3 in balbezit en zijn driehoekjes, zijn naam aan een voetbalstroming: het Sarrismo. Een voetbal waarbij Dries Mertens als diepe spits kan spelen terwijl de kleine Jorginho (onderweg naar Londen), de man vóór de verdediging, geregeld honderd passes per wedstrijd haalt.

Als bewonderaar van het Napoli van Sarri kan Pep Guardiola zijn collega nu van naderbij bekijken. Blijft nog te bezien of Chelsea, waar spelers als Thibaut Courtois en Eden Hazard graag zouden vertrekken, zijn nieuwe coach een ploeg kan bieden die overeenkomt met zijn ambities.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier