Chili liep mogelijk WK mis door succesvolle klacht bij FIFA en TAS

De Chileen Jorge Valdivia baalt © Belga

Paradoxaal genoeg ligt een zege voor de groene tafel mogelijk mee aan de basis van de uitschakeling.

Chili is er volgende zomer niet bij op het WK in Rusland. Een 3-0 nederlaag tegen Brazilië deed de tweevoudige Copa America-winnaar dinsdag de das om – Chili tuimelde op de laatste speeldag nog van de derde naar de zesde plaats in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone (CONMEBOL).

Paradoxaal genoeg ligt een zege voor de groene tafel mogelijk mee aan de basis van de uitschakeling. Na het 1-1 gelijkspel in het kwalificatieduel tegen Bolivia op 6 september 2016, was de Chileense bond naar de FIFA en het Internationaal Sporttribunaal TAS gestapt omdat Bolivia een speler, de in Paraguay geboren verdediger Nelson Cabrera, onrechtmatig zou hebben opgesteld. De FIFA en het TAS gaven Chili gelijk en kenden La Roja twee extra punten toe. Cabrera had vijf dagen eerder evenwel ook meegespeeld in de wedstrijd van Bolivia tegen Peru. Die match won Bolivia met 2-0 maar Peru kreeg de zege en drie punten nadien toegewezen.

In de eindstand van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone totaliseren Peru en Chili allebei 26 punten. Peru heeft echter een beter doelpuntensaldo en mag daarom als vijfde de barrages afwerken tegen Nieuw-Zeeland, terwijl Chili is uitgeschakeld.

In theorie zou Chili zonder de klacht met 24 punten als vijfde zijn geëindigd, met een punt voor Peru.