Chris Van Puyvelde wordt sportief coördinator Pro League

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het is de Pro League menens met het versterken van het overlegplatform met clubs en officiële instanties.

Het is de Pro League menens met het versterken van het overlegplatform met clubs en officiële instanties. Zo komt er binnenkort een heuse technisch manager. Chris Van Puyvelde is gevraagd om vanuit zijn achtergrond als sportief directeur, trainer en assistent-trainer bij ploegen als Club Brugge, Beerschot en Olympiacos het technische beleid van de clubs te coördineren en een stem te geven in discussies. Dat bleek nodig toen onlangs een poging om de beloftecompetitie te hervormen mislukte.

Tot groot ongenoegen van de technische mensen, die vonden dat ze sportief te weinig inspraak kregen. Van Puyvelde gaat een vergadering van de verantwoordelijken van de jeugdopleidingen leiden, en namens de Pro League overleg voeren met de verscheidene departementen binnen de KBVB en de Vlaamse vleugel. Hij had al overleg met jeugdcoaches als Gert Verheyen, Johan Walem en Bob Browaeys.

De Pro League blijft zich buigen over de aanpassingen aan de beloftecompetitie. De beloften inschakelen in een competitie met stijgen en dalen zit er voor volgend seizoen niet in, maar om het niveau op te krikken, wil men de leeftijdsgrens naar boven weg halen. Nu mogen de eersteklassers maar een beperkt aantal spelers ouder dan 23 opstellen, zodat er veel zeer jonge beloften aantreden. Men hoopt dat door oudere spelers toe te laten, de competitiviteit vergroot. Bovendien komt er ook een beker, met rechtstreekse uitschakeling. Hier zouden ook tweedeklassers voor worden uitgenodigd.

Ook voor UEFA beraadt zich over het niveau van de beloften. In 2011 verbond UEFA zich voor drie seizoenen aan de Next Gen, een Brits privé-initiatief voor spelers onder -19, waar clubs voor uitgenodigd worden (vorig seizoen mocht Anderlecht deelnemen). UEFA overweegt nu om er een officiële competitie van te maken. Ploegen die deelnemen aan de CL, zouden ook deelnemen aan een CL voor beloften.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier