Claudio Pizarro (40): golden oldie in de Bundesliga

Claudio Pizarro (R) © BELGAIMAGE

De 40-jarige Peruaanse spits van Werder Bremen is de oudste doelpuntenmaker ooit in de Duitse eerste klasse.

Veteraan mag hij zich zeker noemen. Maar sinds afgelopen weekend ook reddende engel. Want bij de 1-1 van Werder Bremen op het veld van Hertha BSC trof ‘opa’ Claudio Pizarro in de zesde minuut van de blessuretijd raak met een vrije trap voor de ploeg van coach Florian Kohfeldt.

Exact veertig jaar en 136 dagen was de viceaanvoerder, waarmee hij het vorige record van Miroslav ‘Mirko’ Votava verbeterde. In 1996 had de ex-middenvelder veertig jaar en 121 dagen op de teller staan toen hij scoorde voor … Werder Bremen.

Met zijn treffer zit de 85-voudig international aan 195 doelpunten in 463 wedstrijden voor teams in de Duitse competitie. Ook dat is een record voor een buitenlandse speler. Behalve een mislukt avontuur bij Chelsea in het seizoen 2008/09 is de oud-speler van Alianza Lima vooral een garantie op goals bij zijn verschillende werkgevers in de Bundesliga. Zijn eerste doelpunt maakte de routinier op 12 september 1999, toen de Duitse Mark nog bestond als betaalmiddel, bij de 5-0-zege van Werder Bremen tegen 1. FC Kaiserslautern.

Het is bij onze oosterburen dat Pizarro een mooie erelijst opbouwde. Vooral zijn twee passages bij meervoudig kampioen Bayern München gingen niet ongemerkt voorbij. Want tussen 2001 en 2007, naast een nieuw avontuur van 2012 tot 2015 profiteerde de Zuid-Amerikaan om CL en het WK voor clubteams te veroveren (in 2013), in combinatie met zes Duitse titels.

Pizarro, ook in het bezit van een Italiaans paspoort door zijn overgrootouders uit Brescia, veroverde ook zes Duitse bekers. Maar dat gebeurde niet met hetzelfde team. Werder Bremen (2008/09) vormde een mooie aanvulling op de DFB-Pokal met de Beierse grootmacht in 2002/03, 2004/05, 2005/06, 2012/13 en 2013/14.

Fitnesstrainer

Zijn grote sterkte in zijn topperiode was, door zijn gestalte, de kopbalsterkte van de targetman. Tegenwoordig wordt Pizarro ingezet als supersub of joker, die op ervaring en met een uitmuntende traptechniek nog voor een meerwaarde. Het geheim? Een privéfitnesstrainer, die heel zorgvuldig omspringt met de ledematen van de oldie.

De status van legende aan de Weser misbruikt Pizarro naar verluidt niet. ‘Claudio is als een vader voor ons’, beweerde talent Joshua Sargent (18) in Kicker. ‘Als hij in de kleedkamer komt, begin je spontaan te lachen’, vult Johannes Eggestein (20) aan. ‘Op het veld is hij voor iedereen een ondersteunende factor.’ Die visie wordt bevestigd door zijn amper 36-jarige coach. ‘Als ik Claudio in de strijd gooi, dan resuleert dat altijd in een effect. Op ons, de fans en de tegenstander. Echt prachtig.’

Aan stoppen denkt de spits zelf nog niet. ‘Eerst afwachten wat het lichaam de komende twee tot drie maanden nog klaarmaakt’, houdt Pizarro zelf de boot nog wat af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier