Club Brugge met 0-3 onderuit tegen Leicester: ‘We hebben ons laten verrassen’

In zijn openingswedstrijd van de Champions League werd Club Brugge al van de eerste minuten op achterstand gespeeld door een goed georganiseerd Leicester City. Het werd 0-3.

Club Brugge kwam in zijn eerste Champions League-wedstrijd in elf jaar tijd thuis nauwelijks tot scoringsmogelijkheden tegen de Engelse kampioenen, die zelf scoorden via Marc Albrighton en twee keer via de Algerijnse spelmaker Riyad Mahrez, die onder meer een penalty omzette.

Voor Club Brugge is de Europese campagne dus niet goed van start gegaan.

Marc Albrighton opende de score al in de vijfde minuut. In de 29e verdubbelde Riyad Mahrez de voorsprong voor de Engelsen. Op het uur mocht Mahrez vanop de penaltystip zijn tweede van de avond in doel knallen. Dat na een fout van doelman Ludovic Butelle op Jamie Vardy.

Ziekenhuis

Rode Duivel Bjorn Engels kon de wedstrijd niet uitspelen. Hij werd na een duw van Islam Slimani en contact met Butelle met een schouderblessure naar het ziekenhuis afgevoerd. Leicester speelde pas de negende Europese wedstrijd uit de hele clubgeschiedenis. Een optreden in de UEFA Cup in 2000 was het laatste Europese optreden van de club. De enige en laatste Europese uitoverwinning was in het seizoen 1961-1962.

In de andere wedstrijd in groep G speelden Porto en Kopenhagen 1-1 gelijk. Otavio bezorgde Porto in de 13e minuut een 1-0 voorsprong. Andreas Cornelius nam de 1-1 voor zijn rekening. Die stand bleef tot het einde op het bord staan, ondanks nog een rode kaart (tweede geel) voor Kopenhagen-middenvelder Jan Gregus in de 66e minuut. Gregus mist zo over twee weken het volgende Europese duel van Kopenhagen, thuis tegen Club Brugge.

Aangeslagen Simons

Club-kapitein Timmy Simons was na de wedstrijd duidelijk aangeslagen.

“We zijn heel goed aan de match begonnen. Wij hadden zelfs de eerste levensgrote kans van de match. Die moest afgemaakt worden. Dan hadden we na amper twee minuten spelen in een heel anderen positie gezeten”, besefte Simons.

“Op een inworp wordt het niet veel later meteen 0-1. Dan keren de kansen. We waren gewaarschuwd dat ze op stilstaande fases steevast heel gevaarlijk uit de hoek komen. Toch hebben wij ons laten verrassen. Dat mag niet gebeuren en moet in de toekomst zeker beter. We deden er nog alles aan om onze fout recht te zetten, maar slaagden daar niet in. Er was soms toch reactie vanuit de spelersgroep. Het is wel duidelijk dat dit Club Brugge nog steeds vertrouwen mist. Zeker als wij op achterstand komen, dan weet je dat het moeilijk wordt. Bovendien hield Leicester in het defensieve compartiment alles netjes dicht. Er was nog die bal op de paal van Izquierdo, maar eigenlijk maakten wij nooit echt aanspraak op de winst. We moeten ons nu zo snel mogelijk herpakken en hard blijven werken. Dat is de volgende speeldag al onze plicht.”

‘Duels verloren’

“Wij hebben het simpelweg allemaal zelf weggegeven”, reageerde trainer Michel Preud’homme. “Bekijk de drie tegendoelpunten nu eens één voor één. Dan zie je genoeg. In normale spelfases heeft Leicester echt niet zoveel gevaar gebracht. Wij van onze kant kregen twee mogelijkheden maar maakten die niet af.” “Er was na twee minuten al de actie tussen Vanaken en Izquierdo. Zo’n kansen moet je afmaken. Zeker op dit niveau. Dat weet iedereen, maar dat wil niet zeggen dat je direct daarna een tegendoelpunt moet slikken na een verre inworp. Ik had mijn spelers niet alleen gewaarschuwd voor dergelijke spelfasen. Wij trainen daarop ook tijdens de voorbereiding. Heel hard zelf. Iedereen stond in positie bij die eerste tegengoal, maar we winnen de duels niet. De andere twee doelpunten komen er na laterale terugspeelballen van de verdedigers, ondanks het feit dat ik steevast vraag om vooruit te verdedigen. Daarom ook posteerde ik twee spelers heel breed open op de flanken. Fouten worden op dit niveau nu eenmaal steevast afgestraft en ik wil bepaalde spelers daarbij niet met de vinger nawijzen.”

Wegwerpgebaar

Net na affluiten van de eerste helft maakte Michel Preud’homme een wegwerpgebaar nadat het publiek een fluitconcertje inzette. “Ik was ontgoocheld omdat we achter stonden. Of het publiek mag fluiten? De fans mogen alles doen. Ik heb daar geen problemen mee. Vergeet nu toch niet dat de spits van Leicester aangekocht werd voor een bedrag van maar liefst 36 miljoen euro. Dat wil toch al iets zeggen. Ze zullen niet voor niets zoveel geld veil hebben voor een spits. Zo ontstaat een niveauverschil. We hebben in het spel niet veel weggegeven, maar we mogen niet falen op bepaalde fasen. Ik ben echt ontgoocheld met dit resultaat.”