Club Brugge verkoos Stenman boven Safari

© EPA

Behrang Safari, de nieuwe linksachter van Anderlecht, stond aanvankelijk ook op het lijstje van Club, zo valt te noteren in de entourage van de speler.

Het seizoen 2010/11 kende nog maar net zijn ontknoping en de transferperiode is pas begonnen, maar toch kunnen we al een opvallende vaststelling doen. Zowel Club Brugge als Anderlecht richt zijn pijlen op de Scandinavische spelersmarkt.

Club haalde met Niki Zimling en Fredrik Stenman al een Deen en een Zweed binnen en Anderlecht haalde vorige week Behrang Safari. Die transferpolitiek kan met twee zaken te maken hebben. Eén: er zijn enkele Scandinavische makelaars heel erg bedrijvig in onze contreien. Of twee: de Scandinaven bieden onze topclubs een bepaald profiel dat ze elders niet vinden.

“Een beetje allebei”, beweert Sven Vermant, sportmanager van Club Brugge. Angst dat Anderlecht en Club Brugge elkaar zo uitconcurreren op dezelfde spelersmarkt – én dat vooral makelaars daar wel bij varen – heeft Vermant niet.

“Concurrentie is er altijd, niet enkel van Belgische clubs. Dat makelaars daarbij via de media clubs tegen elkaar proberen uit te spelen, dat kun je niet tegenhouden,” zegt hij.

“Het komt erop aan je huiswerk goed te maken”, aldus Vermant. “Wanneer een makelaar een speler aanbiedt, hebben wij nu een heel team van scouts die hun mening geven.”

“Dat we voor Scandinaven kiezen, is omdat zij voor die posities het dichtst onze vooropgestelde profielen benaderen. De Scandinaven tonen over het algemeen al op jonge leeftijd een bepaalde mentale rijpheid, ze zijn van nature rustig en koel. Dat zijn karakteristieken die dicht aanleunen bij wat een Club Bruggespeler altijd geweest is.”

Behrang Safari stond aanvankelijk ook op het lijstje van Club, zo valt te noteren in de entourage van de speler, maar het vond de Zweedse international te duur.

Dat verhaal wil/kan Vermant niet bevestigen, maar dat Safari wel degelijk gevolgd werd, geeft hij toe: “Het lijkt me nogal logisch dat een speler met dergelijk profiel, einde contract en met internationale ervaring, op onze scoutinglijst staat. Het zou erg zijn als dat niet zo was. Maar wij hebben bewust voor een andere naam, Fredrik Stenman, gekozen.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier