Clubs BeNe League willen meer geld van KBVB

© BELGA

Het was het Nederlandse Heerenveen dat de kat de bel aanbond met een frontale aanval op de liga, omdat die een steuntoezegging van 45.000 euro per club afgeblazen zou hebben.

Het was het Nederlandse Heerenveen dat de kat de bel aanbond met een frontale aanval op de liga, omdat die een steuntoezegging van 45.000 euro per club afgeblazen zou hebben. “Een misverstand”, zegt Jan Willem van Dop, bestuurder van de BeNe League daarover. “Dat geld is nooit beloofd tot we bepaalde inkomsten zelfstandig kunnen genereren, en zover zijn we nog niet.”

Vraag is of de BeNe League daar op termijn wel toe in staat zal zijn, zeker gezien het nog steeds zoeken is naar een hoofdsponsor. Er wordt onder meer gemikt op een glossy magazine om geld in het laatje brengen, al lijkt dat in het huidige mediaklimaat geen hoopgevend verhaal.

“Het gaat om andere bedragen dan in het mannenvoetbal. Elke 1000 euro die we binnenhalen, is voor ons al een hoop geld”, countert Van Dop. “Het gaat daarnaast ook om het opbouwen van zichtbaarheid voor het vrouwenvoetbal.”

Het protest van Heerenveen legt wel de vinger op de wonde: veel teams overleven nog steeds bij gratie van de eersteklasser uit het mannenvoetbal waaraan ze verbonden zijn, of dankzij een mecenas.

Bovendien verloopt de strijd tussen Nederland en België met ongelijke wapens: de Nederlandse teams kregen dit jaar elk 75.000 euro toegestopt, in België is dat een tiende van dat bedrag.

De acht Belgische teams stappen dan ook gezamenlijk naar de bond met de vraag om meer steun. Op 8 januari wordt daarover gepraat met CEO Steven Martens.

De komende 2,5 jaar wil elke van de acht clubs een jaarlijkse toelage van 50.000 euro ontvangen. Dat maakt in totaal 400.000 euro per jaar en een miljoen euro over 2,5 jaar.

Dat geld zou dienen om reiskosten en onkostenvergoedingen te dekken en om per club een halftijdse kracht in dienst te nemen voor de promotie en marketing van de club.

Als de KBVB een aandachtspunt maakt van het vrouwenvoetbal, mogen ze dat ook doen als het er op aan komt de beurs open te trekken, vinden de clubs. (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier