Corruptie bij de FIFA: ‘Dit hing al langer als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Sepp Blatter’

© Reuters

Hoe moet het nu verder met de voorzittersverkiezing bij de FIFA. En hoe ziet de toekomst van huidig voorzitter Sepp Blatter eruit? ‘Volgens sommigen zouden de feiten van vandaag verklaren waarom Blatter sinds 2011 geen voet meer op Amerikaanse bodem heeft gezet, uit vrees voor een arrestatie.’ Drie vragen aan Jan Hauspie van Sport/Voetbalmagazine.

1. De FIFA-toppers werden in alle vroegte uit hun bed gelicht. Maar hoe onverwacht komen deze arrestaties?

‘De arrestaties hebben te maken met de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Dat gebeurde in december 2010. Vijf maanden later staken de eerste beschuldigingen over corruptie bij de toewijzing de kop op. Onder druk van de kritiek gaf de FIFA in juli 2012 voormalig Amerikaans procureur-generaal Michael Garcia de opdracht om te onderzoeken of er inderdaad corruptie in het spel was bij de toewijzing van beide WK’s. In september 2014 bezorgde Garcia de FIFA zijn vuistdikke rapport. Dat rapport is ondertussen nog altijd niet publiek gemaakt.

Tegelijk was bekend – al van in 2011, maar zonder dat het ooit officieel werd bevestigd – dat ook de FBI de FIFA in de gaten hield. Zij zou daarbij hulp hebben gekregen van Chuck Blazer, een Amerikaanse voetbalbons. Blazer werd door de FBI vervolgd voor jarenlange belastingontduiking op de inkomsten uit zijn voetbalactiviteiten. In ruil voor strafvermindering besloot hij mee te werken met de FBI. Hij zou onder meer talloze gesprekken met FIFA-bobo’s over het uitdelen van steekpenningen hebben opgenomen. Het zijn dat onderzoek en die opnames die nu aan de basis liggen van de arrestaties in Zwitserland.

Dat dit er vroeg of laat zat aan te komen, wist dus iedereen. Het hing al die tijd als een zwaard van Damocles boven Sepp Blatter en de FIFA. Volgens bepaalde bronnen zou het zelfs verklaren waarom Blatter sinds 2011 geen voet meer op Amerikaanse bodem heeft gezet, uit vrees voor een arrestatie.’

2. Welke invloed kan dit hebben op de voorzittersverkiezingen, die vrijdag worden gehouden?

‘De timing van de arrestaties is inderdaad opvallend: twee dagen voor de voorzittersverkiezingen. Zittend voorzitter Sepp Blatter neemt het daarin op tegen zijn uitdager, de door Europa gesteunde Jordaanse prins Al Bin Al-Hussein. De opgepakte FIFA-toplui maken allemaal deel uit van het uitvoerend comité van de FIFA, het zogenaamde ExCo. Dat bestaat uit 24 leden. Zij zijn het die de organisatie van het WK toewijzen. Dat is niet zo bij de voorzittersverkiezingen. Daar zijn het de voorzitters van de 209 bij de FIFA aangesloten bonden die stemmen. Dat zijn dus andere mensen.

Eén van de leden van het ExCo is bijvoorbeeld de Belg Michel D’Hooghe. Hij stemde mee over de toewijzing van de WK’s aan Rusland en Qatar, maar in het Belgische voetbal speelt hij geen rol meer. Namens België is het bondsvoorzitter François De Keersmaecker die vrijdag zijn stem zal uitbrengen voor Blatter of prins Ali. De opgepakte FIFA-toplui zijn dus niet degenen die vrijdag moeten stemmen.”

3. En wat nu met Sepp Blatter? Hij is al vier termijnen voorzitter, wil er een vijfde termijn aan breien en wordt zelf vaak genoemd inzake onfrisse praktijken.

‘En toch is er nog nooit iets echt hard gemaakt tegen hem. Na de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar zijn acht leden van het ExCo opgestapt of ontslagen wegens bewezen of vermoede corruptie bij die toewijzing. Onder hen ook FBI-informant Chuck Blazer. Twee leden waren zelfs vóór de stemming al geschorst, waardoor uiteindelijk maar 22 leden hebben gestemd. Maar Blatter zelf is nooit echt persoonlijk verontrust. Meer zelfs: volgens Jérôme Champagne, van 1998 tot 2010 Blatters rechterhand bij de FIFA, gaf Blatter zijn stem aan Australië, één van Qatars concurrenten.

Het is vooral dankzij de Europese stemmen, onder meer die van UEFA-voorzitter Michel Platini, dat Qatar het haalde. Het is onder meer die hypocrisie van de UEFA die vele bonden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika altijd openlijk partij hebben doen kiezen voor Blatter. De arrestaties maken van hem dus zeker niet plots een kansloze kandidaat vrijdag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content