Courant: ‘Verbauwhede gaat zijn ogen nog opentrekken’

© IMAGEGLOBE

Paul Courant, ex-makelaar van Glenn Verbauwhede en kenner van het Zuid-Afrikaanse voetbal, geeft in Sport/Voetbalmagazine uitleg bij de transfer van de doelman naar Mamelodi Sundowns.

Glenn Verbauwhede (27) vond na een jaar zonder club emplooi in Zuid-Afrika. De Belgische doelman die in april vorig jaar zijn laatste competitiewedstrijd speelde met Westerlo tekende er een contract van twee jaar bij Mamelodi Sundowns FC.

Via Ralph Nkomo, een Zuid-Afrikaanse makelaar met basis in Engeland, kwam hij in contact met Mamelodi en wist er na een proefperiode de technische staf te overtuigen.

Toch zal hij een basisplaats niet als vanzelfsprekend moeten beschouwen, waarschuwt Paul Courant, ex-makelaar van Verbauwhede en kenner van de Zuid-Afrikaanse competitie.

“Je mag het Zuid-Afrikaanse voetbal absoluut niet onderschatten. Ik zat destijds vaak in Brazilië en Argentinië voor scoutingsopdrachten, en heb in Zuid-Afrika hetzelfde gevoel als in die landen toen: er loopt énorm veel talent rond. Zowel qua techniek, fysiek als snelheid van uitvoering. Verbauwhede gaat zijn ogen nog opentrekken.”

Schatrijke voorzitter

Het kapitaalkrachtige Mamelodi Sundowns staat momenteel in de middenmoot, maar is normaliter een club uit de top van het klassement. “Na de Kaizer Chiefs en Orlando Pirates is Sundowns een van de topclubs daar. Hun voorzitter Patrice Motsepe is schatrijk, een beetje de Roman Abramovitsj van Zuid-Afrika. Vorig seizoen was Johan Neeskens er nog trainer. Hun huidige coach Pitso Motsimane ken ik goed: ex-bondscoach van Zuid-Afrika, iemand met een moderne visie op voetbal.”

Tegenover Sporza zei Verbauwhede dat hij uitkeek naar de wedstrijden voor 80.000 toeschouwers. Courant bevestigt: “Ik ben in Soccer City al naar Kaizer Chiefs tegen Pirates gaan kijken toen er 100.000 man zat.”

Courant vindt de keuze van Verbauwhede verstandig: “De leefomstandigheden in Zuid-Afrika zijn uitstekend, het voetbal is er top en gezien de economische crisis in Europa zit hij daar ook financieel goed. Glenn kan er herbronnen, want in België was het door de controverse rond hem minder evident om zijn carrière verder te zetten. Dan is Zuid-Afrika een tien keer betere keuze dan bijvoorbeeld Cyprus of de Arabische landen.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier