Cristiano Ronaldo is best betaalde sporter ter wereld, Eden Hazard de best betaalde Belg (Forbes)

Cristiano Ronaldo scoorde twee keer en brak een record © BELGA

De Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo mag zich voortaan de best betaalde sporter op aarde noemen met 88 miljoen dollar (77,2 miljoen euro) aan inkomsten in de ranglijst 2016. Serena Williams is de best betaalde vrouwelijke atleet, en Eden Hazard de best betaalde Belgische sporter.

Dankzij het pensioen van bokser Floyd Mayweather, die vorig jaar de best betaalde sporter was, is Cristiano Ronaldo de nieuwe nummer één in de lijst van 100 best betaalde sporters die het Amerikaanse magazine Forbes jaarlijks publiceert.

Ronaldo streek de voorbije twaalf maanden 56 miljoen dollar aan salaris op, en 32 miljoen dollar dankzij zijn sponsorcontracten en reclame-inkomsten, volgens de lijst die Forbes woensdag op zijn website publiceerde. Hij gaat op de lijst zijn grote rivaal Lionel Messi vooraf. De vijfvoudige winnaar van de Gouden Bal verdiende 81,4 miljoen dollar in dezelfde periode, waarvan 32 miljoen dankzij sponsorcontracten. LeBron James, de vedette van de Cleveland Cavaliers en de bekendste speler uit de NBA, vervolledigt het podium met een inkomen van 77,2 miljoen dollar (54 miljoen uit reclame-inkomsten. Hij verdiende in 2016 meer dan de voormalige nummer één in het tennis Roger Federer (67,8) en Kevin Durant (56,2), basketbalspeler bij Oklahoma City.

Serena Williams, Eden Hazard

Tiger Woods, die de lijst in het verleden meerdere malen aanvoerde, staat nog altijd op de twaalfde plaats met 45 miljoen dollar. En dat terwijl hij al sinds augustus 2015 niet meer aan een professionele golfwedstrijd heeft deelgenomen omwille van blessureleed. Bokser Floyd Mayweather, die vorig jaar op nummer één stond met een inkomen van maar liefst 300 miljoen dollar dankzij zijn overwinning in het “gevecht van de eeuw” tegen Manny Pacquiao, staat dit jaar op de zestiende plaats. Ondanks zijn pensioen had hij toch nog een inkomen van 44 miljoen dollar.

Eden Hazard
Eden Hazard© Belga Image

De eerste vrouw is terug te vinden op de 40e plaats. Tennisster Serena Williams, ’s werelds nummer één op de WTA-ranking, heeft een inkomen van 28,9 miljoen dollar. Maria Sharapova staat pas als 88e op de lijst met 21,9 miljoen dollar, zij verdiende beduidend minder dit jaar doordat ze aan de kant staat wegens een dopingschorsing. De sport die het best vertegenwoordigd is in de top 100 van de lijst is het baseball met 26 spelers. De best verdienende sporters komen duidelijk vooral uit de Verenigde Staten, liefst 65 van de 100 sporters hebben de Amerikaanse nationaliteit. Op de lijst staat met Eden Hazard ook één Belg. Hij verdiende in 2016 22 miljoen dollar, waarvan 17 miljoen aan salaris, en stijgt daarmee van de 90e naar de 85e plaats.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier