Peter t'Kint

Dagboek uit Bordeaux: ‘Carrasco: een spits in de verdediging, het is eens wat anders’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wie vrijdag Thomas Vermaelen vervangt tegen Wales, blijft voorlopig voer voor speculatie. Peter T’Kint brengt verslag uit vanuit Bordeaux, het kamp van de Rode Duivels op Euro 2016.

Geen Thomas Vermaelen vanochtend op de training in Le Haillan, en Eden Hazard evenmin. De eerste, sowieso geschorst voor de wedstrijd tegen Wales, heeft na vier wedstrijden op 13 dagen wat last aan adductoren en buikspieren. Normaal, na het intense werk van de voorbije weken om tijdig klaar te zijn. Nu de ontstekingsremmers zijn afgebouwd, speelt de pijn duidelijk op. Zijn snelheid en agressiviteit zullen worden gemist, maar als de Belgen vrijdag in Lille de kaap van Wales ronden, is Vermaelen tegen volgende week woensdag in Lyon weer voldoende fit voor een laatste tweeluik.

Vier, vijf dagen rust is op een tornooi een zegen. Hazard zal er vrijdag in Lille wél bij zijn, net als na de wedstrijd tegen Italië is de rust voor de Belgische spelmaker preventief, om een opkomend spierletsel te behandelen. Normaal traint Hazard donderdag een eerste keer weer mee. Een ochtendtraining die nog in Bordeaux zal worden gehouden. Omwille van een slechte grasmat in Lille mag die noch door Wales noch door de Rode Duivels de dag voor de match worden betreden. Daarom vliegen de Belgen donderdag pas na de middag naar Lille.

‘Wij zijn gekomen om te winnen’, herhaalde Toby Alderweireld na afloop nog eens. Het onderstreept de ambities van de Belgen, al weigerde Marc Wilmots zich nadien in de rol van favoriet te duwen. Dat is de facto zo, gezien de status van ons land, maar Wilmots zal het niet bevestigen.

De coach toonde zich na de duidelijke 4-0 tegen Hongarije tevreden. Zijn ploeg groeit in het tornooi, zijn spelers ook. De Bruyne krijgt offensief zijn vrijheid, maar pakt in balverlies steeds beter zijn man. Hazard als regisseur, Lukaku die steeds beter de verdedigers afmat… Het klikt in mekaar, met in elke wedstrijd zes, zeven kansen. Die beter afmaken dan tijdens de kwalificatiewedstrijden tegen Wales wordt de opdracht.

Wie vrijdag Vermaelen vervangt, blijft nog even geheim. Jason Denayer, al met ervaring tegen Wales want de vervanger van Kompany een jaar geleden, heeft een streepje voor. Dan kan de rest blijven staan. In het andere geval is het meer schuiven, met Vertonghen, bezig aan een sterk tornooi, naar binnen en Jordan Lukaku op de flank. Een minder waarschijnlijke optie, al kan ze er wel komen in de loop van de wedstrijd. Als de omstandigheden zo lopen dat de Belgen met drie achterin gaan spelen. Dat deden ze al om de 3-5-2 van Italië te counteren. Een formatie waarin Wales ook vaak acteert.

Yannick Carrasco verscheen ook voor de pers. De Madrileen pleitte voor wat meer geduld in de beoordeling van zijn prestaties. Zeker op offensief vlak. Defensief had Carrasco met name tegen de Zweden gedaan wat de coach hem vroeg, maar offensief was het wat minder geweest. Dat gaf hij zelf ook toe. Hij verduidelijkte ook waarom. Zijn aanpassing aan de ploeg en de medemaats, zijn optreden op de rechterflank, terwijl hij bij Atlético de linkerkant gewoon is, zijn aanpassing aan het voetbal van de Rode Duivels, het defensieve van Simeone versus het offensieve van Wilmots, het vroeg allemaal wat tijd. Of we dat wilden meenemen in de beoordeling…

Zo. Punt gemaakt. Een spits die in de verdediging gaat, het is eens wat anders.

Nog dit. Toby Alderweireld zei dat hij zijn goal nog een paar keer had bekeken. Carrasco de zijne een keer. De ene maakt dan ook wat meer doelpunten dan de ander.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier