Dagboek vanuit Brazilië (3): in de Sky Bar met Pelé en Cafu

© AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Maandag. Geen pinksterverlof hier, São Paulo is weer druk aan het werk. De metro staakt nog steeds, ook al probeert de overheid er een stokje voor te steken, door via juridische weg de illegaliteit van de staking af te dwingen. Maar zelfs hoge dwangsommen, zondag uitgesproken door een inschikkelijke rechter, kunnen de sindicalista niet afremmen. Ze staken verder, willen absoluut een loonsverhoging van tien procent.

Ook de straatprotesten gaan door en die maken van het centro een belegerde stad. Overal politie, zwaar bewapend. Echte robocops. Ze schermen de toegang af tot de overheidsgebouwen.

Voetzoekers ontploffen, manifestanten blazen op toeters, sirenes van op en afrijdende politiewagens loeien, agenten op de motor laveren door de wandelstraten, in de lucht helikopters die urenlang ter plaatse blijven hangen. Irritante bromvliegen. Geen Paulista lijkt er nog van op te kijken, als hij niet demonstreert, haast hij zich naar zijn werk. Een bruisende stad.

Bruisen deed het ook gisteravond. De coolste place to be van het moment bevindt zich langs de Avenida Brigadeiro Luis Antoniô, in de week Jardim Paulista. Meer bepaald in de Sky Bar van Hotel Unique. São Paulo by night, allemaal lichtjes.. Zwembad op het dak, loungezetels, restaurant, bar, en een fantastisch zicht.

Ideaal om er wereldkampioenen als Pelé en Cafu te ontvangen voor een informele meet en greet, dacht FIFA. Ideaal was het ook, al duurde het wel even voor de sterren zich lieten zien. Cafu was eerst, in het gezelschap van twee vrienden. Aanvankelijk zeer discreet, nippend aan een cocktail. Pelé kwam met veel meer show, en een heel gezelschap. Opvallend: veel mooie jonge vrouwen in zijn kielzog, de magie werkt nog steeds. Het lichaam daarentegen minder. Pelé, 74, raakt nog met moeite trapjes op, maar als je er niet op let, zie je het amper, zijn bodyguard helpt hem telkens discreet omhoog. In de drukte valt het amper op.

Iedereen wil met hem op de foto. Hij is kleiner dan we hadden gedacht, zo van dichtbij. Haarbos nog dik, de glimlach breed. Hij wenst ons welkom, kijkt je recht in het gezicht. Uiteraard wil hij zijn Brazilië wereldkampioen zien worden, maar een zekerheid is het niet. Na een half uurtje is hij alweer weg.

Cafu blijft nog wat hangen. Of de man die het begrip rechtsachter een heel nieuwe inhoud bezorgde, zich nog de match van 2002 tegen de Rode Duivels herinnert, vragen we? Hij kijkt verrast, blij. “Uiteraard. Zeer moeilijke wedstrijd. Die Wilmots van jullie heeft ons even bang gemaakt. Heel even maar.”

Lees ook:– Op bezoek in de Arena Corinthians

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier