Dagboek vanuit Brazilië (5): Maria Coto steelt de show

Sepp Blatter naast Fernanda Lima © AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Het was, als we ons niet vergissen, Jonathan Coe, die in de Rotter’s Club een fantastische beschrijving geeft van reizen op het spitsuur in een volgepakte metro en hoe geuren opkringelen en hem aan de rand van de misselijkheid (en erover) duwen. Anderhalve pagina niet na te vertellen topliteratuur.

We hadden lang niet meer gedacht aan dat fragment, tot vanochtend, tijdens de spits in São Paulo. Het was al iets over negen, en dus in theorie, iets minder druk. Dachten we. Tot we overstapten van lijn 4 (metro) op lijn 9 (metrotrein) richting Transamerica Expo, waar Sepp Blatter en zijn gevolg congres houden.

Het was een onbeschrijflijke ervaring. Hoe we als echte human savages, beschaafde wilden, mekaar haast vertrappelden om toch maar mee te kunnen. Daar niet in slaagden, toch niet allemaal, wel een paar gelukkigen, elke keer weer. Dikke rijen op mekaar gestapelde mensen, klein, groot, dik, dun, man en vrouw allemaal door mekaar. We hebben getracht onze hoffelijkheid te bewaren en afstand te houden, maar het is ons helaas niet gelukt. Misschien, om de vrouwelijke sekse ter wille te zijn, zouden ze het transportsysteem van Mexico City hier eens moeten invoeren. Gescheiden wagons voor man en vrouw. We zijn voor de gelijkheid der seksen, maar als we het meisje vanochtend zagen, 1,50 hoog, en hoe ze tussen twee zware landgenoten zat geprangd. We hadden medelijden, ze zag bleker met de seconde.

Toen dachten we aan Coe, en het lekkere lookbroodje aan de ontbijttafel…

Nog een laatste dag zonder echt voetbal, vandaag, voor het allemaal begint en FIFA 64 (top-)wedstrijden op u loslaat. Toch is ook vandaag belangrijk, omdat Sepp Blatter zich moet komen ‘verantwoorden’ voor zijn congres voor zijn beleid aan de top van FIFA.

Gisteren opende hij in het gezelschap van Fernanda Lima dit cenakel van de voetbalmacht. Zij dit keer in een zeer zedige jurk, haar vorige, tijdens de loting, zorgde ervoor dat die in Iran niet kon worden uitgezonden, vanwege te uitgesproken vrouwelijk. Het was gisteren louter show, waarin het feest moest zijn, zei Blatter, politiek moest voor later blijven. Voor vandaag. Hij stond schrap, Sepp, 78, waagde zich zelfs even aan een dansje. Een geboren entertainer, die vandaag exact 40 jaar bij de voetbalfamilie zit.

Hij was amper van het podium te slaan, maar toch werd de show gestolen door een Costa Ricaanse. Maria Coto, voorvechtster van het vrouwenvoetbal in haar land. Ze raakte amper het podium op, maar, eens daar, wilde ze er ook amper af. Minutenlang loofde ze haar land en zijn schoonheid, qua toeristische spot een topper. Ze kreeg de hele zaal op haar hand, en moest haast de micro met geweld worden afgenomen.

Ook dat is topvoetbal. Zien hoe Blatter vandaag doorkomt. Want vandaag is het ernst!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier