Dagboek vanuit Brazilië (7): Neymar en Oscar, de weerbaarheid van twee wonderkinderen

© AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

“Het is te hopen dat we dit de komende weken niet te veel moeten meemaken”, liet een topvoetballer ons donderdagnacht (voor de Belgen toch) weten in een eerste reactie op de winst van Brazilië. Hij had het over de strafschop die Brazilië cadeau kreeg. Kreeg, ook al was er contact tussen Fred en zijn Kroatische opponent. Maar niet van dien aard dat er een strafschop moest worden gefloten.

Al direct hommeles met de refs, in de eerste match waar het gastland bij betrokken was. We konden het missen als kiespijn. Niko Kovac, de bondscoach van de Kroaten, had het nadien over een ‘circus’. Laat ons hopen, dat het niet zover moet komen.

Voor de Braziliaan was het gisteren één groot feest. Tenminste, voor de gegoede Braziliaan die kaartjes had kunnen bemachtigen voor deze wedstrijd. Want dat viel wel op, in de metro naar Itaquero. Het was heel ander volk, dat de hele dag de wagons vulde of in de gangen rond hing. Uiterlijk anders _ opvallend veel blanker . Stiller, rustiger ook. Opvallend rustig, de toeter pas gebruikend eens in de buitenlucht.

Corinthians haalt zijn supporters bij de basis, het gewone volk. Het trok zijn stadium ook op in een arme buurt, waar de gemiddelde mens het niet goed heeft. Het was er prachtig zitten, met op de achtergrond de stad, waar na elke goal vuurwerk werd afgeschoten. Met de dokter, die met ons terug reisde van het stadion naar zijn prachtige wijk Pinheiros, hopen we dat het stadion wat zal afstralen op de buurt en sociale ontwikkelingsprogramma’s er een positief effect op hebben.

Er viel op de metro terug naar het centrum, een klein half uurtje, veel na te kaarten. Over de strafschop, de rode kaart die Neymar misschien wel had kunnen krijgen, of over die duwfout op Julio Cesar, de doelman, drie moeilijke beslissingen die toevallig allemaal in het voordeel van Brazilië uitdraaiden.

Wij vonden ook de mentale veerkracht van dit time (zo schrijven ze dat hier, een time) straf. En vooral die van de twee uitblinkers, Oscar en Neymar. Want laat ons eerlijk zijn: de Seleção van vandaag is geen grand cru. Goeie voetballers, allemaal bij topploegen, maar, om het met Jan Boskamp te zeggen: toch wel vaak in een dienende rol. Zo’n Hulk, Fred, Paulinho, Luiz Gustavo, David Luiz, Thiago Silva.. U wordt daar toch ook niet direct fan van, als u aan andere Braziliaanse toppers denkt.

Twee uitzonderingen: Oscar en Neymar. De twee youngsters van het team. Oscar kreeg de voorbije weken in de Braziliaanse pers de wind van voor. Willian moest in de ploeg, die was beter. Hij antwoordde gisteren met de voeten. Straf, want in eigen land, met een pak druk, zo antwoorden. Hoed af.

En wat dan te denken van Neymar. Felipe Scolari zat in de eerste helft op de bank te bidden voor een gelijkmaker, om de druk wat weg te nemen. Neymar flikte het. Ook hij toonde, op zijn 22ste, met de druk om te kunnen gaan. Meer dan 200 miljoen Brazilianen verwachten maar één ding: de wereldtitel. En hij, die de beste voetballer van de wereld is – in hun ogen toch – moet hen die bezorgen. Op zijn 22ste, toen u en ik nog naar onze weg zochten. Dan twee goals maken en beslissend zijn, dat kunnen alleen echte ‘craques’.

Neymar heeft alles om de beste ter wereld te worden. Nonchalance, uitstraling, flirt met de camera, goeie voeten, een versnelling. Meer dan de strafschop willen we dát onthouden van de openingsmatch van het WK. Brazilië heeft druk, kwam direct op achterstand, maar het waren de jongeren die present gaven en het ombogen. Oscar met de acties en de recuperatie, Neymar met de goals. Dat belooft voor de rest van dit tornooi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier