Dagboek vanuit Brazilië (9): Is het te warm voor de Europese ploegen?

Bikini's te koop op het strand © Xinhua
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Wat een start heeft dit WK genomen! Na acht wedstrijden tellen we al 28 goals, dat is een gemiddelde van 3,5 per match. Nog geen enkel gelijkspel, nog geen enkele 0-0 en voorlopig een slechte beurt voor Europa dat al vier keer in het verliezende kamp stond. Daar zaten met Spanje-Nederland en Engeland-Italië wel twee rechtstreekse duels bij. Maar toch.

Heeft het met de warmte te maken – er wordt hier om één uur ’s middag, vier uur ’s middags en zeven uur ’s avonds gespeeld, of met de vochtigheidsgraad? Het kan een verklaring zijn, maar iedereen is inmiddels zo goed begeleid, dat het niet zou mogen. Al zagen de Engelsen gisteren toch zichtbaar sterretjes, in de Arena Amazônia. Respect voor oude krijger Pirlo, die zich staande hield. Hij ziet er met zijn baard nog dertig jaar ouder uit, maar domineren kan hij nog.

Om het zelf eens mee te maken, op een heel ander niveau voegen we er direct aan toe, gingen we vanochtend een uurtje joggen, langs de strandboulevard in Salvador de Bahia. A Laranja Mecânica, die de binnenstad twee dagen Oranje kleurde, is al terug weg, het is wachten op de Duitse fans, die vandaag allicht zullen binnen druppelen, en vooral op de Portugese, het land waarmee de Brazilianen zich hier toch nog nauw verwant voelen. Al was het alleen maar omwille van de gemeenschappelijke taal. En van craque Cristiano, de man die hier net zoveel aandacht krijgt als Neymar (en de laatste dagen Oscar).

Wel, om eerlijk te zijn, het lopen viel tegen. Nu heeft de conditie wel te lijden gehad onder andere projecten dit voorjaar, maar toch, dat die het niveau van de gevonden verboden substantie in het lichaam van Alberto Contador (u weet wel, die cero punto cero cero cero cero.. cinco) benaderde, daar schrokken we toch van. Het slaat direct op je keel, hier lopen. Loden benen, vochtig weer, de klamme hitte van de oceaan. Er is werk aan de winkel. Veel joggende Brazilianen tegen gekomen, maar een ding viel op: het ging allemaal zeer traag. Bijna in slow motion.

Verder wel mooi, dat lopen langs de Atlantische Oceaan in de Bahia. Met, al na honderd meter, de bevestiging van een cliché: voetballers, palmbomen, strand, en een paar met fel gekleurde ijzeren platen in mekaar geïmproviseerde barretjes. Welkom in Bahia, waar de Afrikaanse invloeden nog zeer groot zijn. Weinig blanke Brazilianen hier, dat valt ook op. Wellicht ook door de blootstelling aan de zon, al moet je daarvoor vroeg uit bed. Rond tienen trekt de hemel dicht en begint het te regenen.

Eigenlijk is het verbazend dat Brazilië elk jaar ‘slechts’ zes miljoen toeristen lokt. Toeristen die dan nog veelal neerstrijken in Rio. Als er een ding is dat dit WK de wereld kan leren, dan dit: dat er meer is dan Rio. Nu de luchthavens overal een upgrade kregen, kunnen die cijfers misschien omhoog, want in de world tourism rankings, staat Brazilië eigenlijk nog nergens. Op elk continent zijn er een pak landen die veel beter doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier