Daniel Agger versus Robin van Persie

© IMAGEGLOBE

Nederland-Denemarken is leuke opener van groep B.

Winnende teams zijn gemiddeld iets ouder dan 27 jaar wijst onderzoek uit. Daar voldoet Oranje alvast aan, met een gemiddelde leeftijd van iets boven de 27. De ploeg koppelt ervaring aan talent: wat twee jaar geleden in de WK-finale tegen Spanje net niet lukte, kan misschien nu wel.

Van de analisten krijgt Bert van Marwijk, onder contract als Nederlands bondscoach tot 2016, wat tegenwind omdat hij Oranje niet altijd heel mooi laat spelen. “Dit team overleeft de eerste ronde niet als Bert alles bij het oude laat”, zei René Meulensteen, assistent-trainer bij Manchester United. Gesterkt door de goeie resultaten op het WK in 2010 legt de bondscoach de kritiek voorlopig naast zich neer. De missie die zijn technische staf predikt, is: mooi moet het spel niet zijn, als het maar leidt tot winnen. Dat in het hoofd van de spelers krijgen, lijkt hun grootste taak.

Tijdens de kwalificaties stoomde Oranje op WK-tempo door, negen zeges op rij. Alleen liep het in de aanloop naar de EK-eindronde plots stroever: verlies van Zweden, verlies van Duitsland, verlies tegen Bayern München en recent ook nog van Bulgarije. Bovendien zijn er wat spelers ontevreden, onder meer van der Vaart en vooral Huntelaar. Sneijder lijkt niet de vorm van twee jaar geleden te hebben. En achterin is er blessurepech, zeker aan de linkerkant. Offensief staat alles vast, met Van Persie diep en daar achter Robben, Sneijder en Afellay. Van Bommel en De Jong fungeren als controleurs op het middenveld.

De tegenstander in deze aartsmoeilijke groep is Denemarken, de verrassende winnaar van het EK twintig jaar geleden. In het Deense kamp maakte men zich veel zorgen over Christian Eriksen, die maar bleekjes presteerde in de voorbije weken. Maar Morten Olsen heeft genoeg ervaring om de pieken en dalen uit de curve van de Deense belofte te halen. Voor de Brugse supporters slecht nieuws: Niki Zimling, vaste waarde in de rug van Eriksen, blesseerde zich op de laatste training aan de teen en is out voor de rest van het toernooi. De ervaren Christian Poulsen wordt vermoedelijk zijn vervanger.

Voorin rekenen de Denen op Dennis Rommedahl en uiteraard op een sterke Niklas Bendtner. Hij is de bad boy van de nationale ploeg, na wat schandaaltjes in het nachtleven. Als Deense spits mega-zelfbewust en goed voor 18 treffers in 48 interlands. Volgens hem is een kwart- of zelfs halve finale met zijn land mogelijk. Aanvoerder Daniel Agger liet dan weer uitschijnen dat hij met plezier constant op de nek zal zitten van Robin van Persie. Die duels beloven alleszins vuurwerk. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier