Danny Blind kiest voor duidelijkheid

Bondscoach Danny Blind heeft bij Oranje zijn zoon Daley Blind onder zijn hoede. © BELGAIMAGE

De nieuwe Nederlandse bondscoach moet winnen tegen IJsland en in Turkije om de kansen op EK-kwalificatie gaaf te houden.

Op 1 juli nam de oud-verdediger en 42-voudig international bij Oranje het roer over van Hiddink. “Ik voel dat ik er klaar voor ben”, verklaarde Danny Blind (54) bij zijn officiële persvoorstelling, samen met zijn gereputeerde assistenten Marco van Basten en Ruud van Nistelrooy. “De structuur blijft dezelfde. Ik zal alleen een ander sausje toevoegen. Vanaf de eerste dag zullen we de spelers duidelijkheid verschaffen over wat we verlangen. Zowel binnen als buiten het veld, maar ook qua elftal en speelwijze. Dat is absoluut een 4-3-3 als veldbezetting.”

Blind begint aan de belangrijkste baan in het Nederlandse voetbal met slechts één jaar ervaring als hoofdtrainer (bij zijn ex-club Ajax), dat dan ook nog eens uitliep op een mislukking. De onervaren Blind moet straks alle moeilijke beslissingen – Van Persie of Huntelaar diep voorin – nemen. Hij zal worden afgerekend op de resultaten tegen IJsland, Turkije, Kazachstan en Turkije. Want in groep A staat Oranje na zes speeldagen met tien punten, na IJsland (15) en Tsjechië (13). “Er wachten ons vier finales”, weet hij. “De spelers moeten dus bezig zijn met de korte termijn.”

Blind zit vol vertrouwen, maar ook in een spagaat. Hij kan moeilijk een andere koers varen dat Hiddink, want het zou betekenen dat hij als rechterhand alles liet gebeuren. Maar Blind beheerst de kunst van het overleven in de jungle, heeft met Van Gaal een trouwe vriend die hem altijd hielp waar nodig én hoopt op de toegevoegde waarde van de in vorm verkerende Depay, Wijnaldum én… zoon Daley Blind. Daartegenover staat de afwezigheid door blessure van Willems, Vlaar, Strootman en Clasie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier