De 25 rijkste voetbalmagnaten in Engeland

© belgaimage

Het Britse topvoetbal is een slag geworden tussen de rijkste miljardairs op aarde. Aan de overkant van de Noordzee is vrijwel elke club opgekocht. Zelfs het Championship telt meerdere buitenlandse megabeleggers. Het is een race tussen Amerikanen en Chinezen.

25 Vincent Tan – CARDIFF CITY

We beginnen deze lijst met de Maleisiër die in de jaren tachtig McDonald’s naar zijn land bracht. In Europa kreeg Vincent Tan bekendheid als excentrieke clubvoorzitter die de kleur van het Cardiff Cityshirt veranderde van blauw naar rood. ‘De kleur van vreugde.’ Bovendien: ‘Manchester United en Liverpool spelen ook in het rood. Die zijn een stuk succesvoller.’ Breng daar maar eens iets tegenin. Ook het logo met de blauwe vogel stond ter discussie. Tan houdt namelijk van draken. Rode draken om precies te zijn. Wel lullig voor een club met de bijnaam The Bluebirds. Na wat gesprekken met zijn moeder kwam Tan tot inkeer. ‘We spelen weer in het blauw.’ Dat de man op zoek ging naar voetballers met het geluksgetal 8 in hun geboortedatum, hielp ook niet echt bij zijn integratie. Vele fans wensten Tan al snel een enkeltje Maleisië toe, maar eerlijk is eerlijk, hij heeft zijn lessen geleerd. Cardiff loodste hij mooi terug naar de Premier League en zijn voetbalportefeuille breidde hij uit met aandelen bij KV Kortrijk, FK Sarajevo en Los Angeles FC.

24 Tony Xia – ASTON VILLA

De Russen verloren hun vooraanstaande positie de laatste jaren aan de Chinezen. Nieuw aan het front is Tony Xia, alias de Twittermiljardair. Zijn eerste actie na de aankoop: een plaatje van Tom Hanks uit Forrest Gump de wereld in tweeten. ‘Go Villa go!’ Hij wilde na de overname in 2016 direct doorstoten naar de Premier League. Maar het werd een martelgang voor de selfmade zakenman, die fan werd van de ploeg toen hij als student op de Oxford University bivakkeerde en regelmatig een bezoekje bracht aan Villa Park. De club kampt met geldproblemen, met speculaties over zijn vermogen tot gevolg. Afgelopen zomer verkocht hij al een pakket aandelen aan de nog veel rijkere Nassef Sawiris, die u verderop in deze lijst tegenkomt. Aston Villa, een van de twaalf grondleggers van de Football League in 1888, heeft nu een bijzonder ereterras. Met niet één, maar twee miljardairs.

Vincent Tan
Vincent Tan© belgaimage

23 Michael Eisner – PORTSMOUTH

Over Portsmouth zouden we een boek kunnen schrijven. Een hub voor excentrieke eigenaren. Eerst landde in de havenstad een omstreden Israëlische Rus, die via bedrijven in Luxemburg en de Britse Maagdeneilanden investeerde. In no time liet hij zijn aanwinst berooid in de steek en de club werd het schoolvoorbeeld van de risico’s die kleven aan een buitenlandse overname. Portsmouth viel in handen van achtereenvolgens een sjeik uit Dubai, een Nepalees uit Hongkong en een Russische bankier die werd gearresteerd. Uiteindelijk brachten de fans redding met een miljoenencollecte, maar Portsmouth zakte wel af naar het derde niveau. In 2017 gingen ze in zee met de Amerikaanse miljardair Michael Eisner, de voormalige Disneybaas met een eigen ster op de HollywoodWalk of Fame.

22 Balaji & Venkatesh Rao – BLACKBURN ROVERS

Ronaldinho en David Beckham? In de kroegen van Blackburn knepen supporters van de Rovers elkaar in de armen. Maar het stond echt in de krant. De euforie was van korte duur. De Indiase gevogeltemagnaten van Venky’s bleken de voetbalwereld niet helemaal goed te begrijpen. Venky’s, producent van kipgerechten, ontsloeg de coach toen die in de middenmoot stond, waarna de ploeg prompt uit de Premier League degradeerde. Ook historisch: de ingehuurde Maleisische adviseur die op tv betoogde dat Steven Gerrard een uitstekende rechtsback was. Tientallen miljoenen ponden aan miskopen en makelaars later zijn de Venkymannen nog geen steek opgeschoten.

Tony Xia
Tony Xia© belgaimage

21 Gao Jisheng – SOUTHAMPTON

In 2015 lanceert de president van China grote ambities in het profvoetbal. Het WK binnenhalen, een opwaardering van de competitie en een positie verwerven bij grote clubs in Europa. Chinese tycoons geven er massaal gehoor aan. Twee jaar later is Gao Jisheng al investeerder nummer zes die zich meldt in het Engelse voetbal. Een voormalige boer, journalist en fabrieksmanager die uiteindelijk helemaal de kassa deed rinkelen op de vastgoedmarkt. Hij koopt Southampton over van de koelkastfamilie Liebherr. Zijn plannen met The Saints heeft hij niet toegelicht, maar wel lekte uit dat hij op de Italiaanse markt een tweede club probeerde te scoren.

20 David S. Blitzer – CRYSTAL PALACE

Hoezo Russen, Chinezen en sjeiks nemen het voetbal over? De VS is zeker zo sterk vertegenwoordigd in Engeland. Deze baas van het investeringsfonds Blackstone kocht niet alleen de hotelketen Hilton, maar ook een basketbalclub in de NBA en een ijshockeyploeg in de NHL. Zijn nieuwste aanwinst is Crystal Palace en net als bij de andere sportclubs zijn er meerdere financiers actief, die meteen vijftig miljoen in de stadionontwikkeling pompten. Met een geschat vermogen van 1,2 miljard euro investeerde Blitzer ook in e-sports en een hypermodern ijshockeystadion.

19 Roland Duchâtelet – CHARLTON ATHLETIC

De prestigieuze projecten van onze landgenoot en succesvol zakenman kwamen in de politiek en sport beduidend minder goed van de grond. Zijn partij Vivant brak nooit echt door bij de verkiezingen en ook in de voetbalindustrie vallen de resultaten tegen. Begon ambitieus en kocht razendsnel vijf clubs in België, Engeland, Hongarije, Duitsland en Spanje. ‘Eigenlijk had ik beter nooit in voetbal kunnen investeren’, constateerde hij een paar jaar later. De man van 1,6 miljard kon maar moeilijk wennen aan de emotiebusiness waarin zijn naam door het slijk ging. Boze Charltonfans zakten af naar België. ‘ We want our club back.’ Dat hij afgelopen zomer nog het personeel tegen zich in het harnas joeg door een beloofde bonus niet uit te betalen, maakte zijn imago er niet beter op. Nu de club is afgezakt naar het derde niveau, wordt bezuinigd op wc-papier en water om de verliezen te beperken. Charlton Athletic staat te koop.

Michael Eisner
Michael Eisner© belgaimage

18 Tony Bloom – BRIGHTON HOVE & ALBION

Ook eigenaar van 1B-club Union Sint-Gillis. Een ongekende successtory maakt de club door onder deze professionele pokerspeler, geboren en getogen in Brighton. De koelbloedige Bloom, in de pokerwereld bekend onder de naam The Lizard, was al jong gek van fruitmachines en gokken. Met de winsten begon hij zelf online bookmaker- en pokerwebsites en zijn gokimperium maakte hem miljardair. Met de wedopbrengsten financiert hij nu zijn spelers. Toen de Brit in 2009 zijn favoriete voetbalclub kocht, bivakkeerde ze nog in de middenmoot van het derde niveau. Door tweehonderd miljoen gokponden aan investeringen maakte de voormalige student wiskunde een verhuizing naar een modern stadion en promotie naar de Premier League mogelijk.

17 Farhad Moshiri – EVERTON

Een Iraniër die resideert in het belastingvrije prinsdom Monaco. Zat lang op het ereterras van Arsenal, samen met zijn goede vriend en voetbalinvesteerder Alisher Oesmanov. Een Oezbeek die zijn moeder op haar verjaardag een jacht van honderd miljoen euro cadeau gaf. Samen met Oesmanov zit hij in staal, mijnen en telefonie. In 2016 wilde Moshiri wel een club voor zichzelf en verruilde hij Arsenal voor Everton. Met een geschat fortuin van anderhalf miljard euro is hij in theorie in staat zijn ambitie waar te maken: van Everton een topclub maken, zodat de gloriedagen uit de jaren tachtig kunnen terugkeren.

Balaji & Venkatesh Rao
Balaji & Venkatesh Rao© belgaimage

16 Stephen Lansdown – BRISTOL CITY

Begon in 1981 het beroemde financieel advieskantoor Hargreaves Lansdown vanuit zijn slaapkamer. Jaren later had hij een miljoen klanten, een beursgenoteerd bedrijf en een vermogen van twee miljard. Hij cashte door zijn aandeel te verkopen en investeerde een deel in de plaatselijke voetbalclub, die tot zijn ergernis door niemand serieus werd genomen. Een jaar of vijf later spreekt hij nog steeds van ‘de start van een reis’. De club bestuurt hij van een wat grotere afstand sinds zijn recente verhuizing naar het offshore belastingparadijs Guernsey, waar hij niet echt bekendstaat als de man die het geld laat rollen. Lansdown heeft niks met jachten, raceauto’s, buitenhuizen en sterrenrestaurants. Hij pakt liever een pint in de pub of shopt een nieuwe speler. Meer dan honderd miljoen pompte hij in de Championshipclub en hij bereikte in elk geval dat Bristol City meetelt.

15 John W. Henry – LIVERPOOL

Daar is de volgende Amerikaan. Een hedgefondsondernemer die een wiskundig model ontwikkelde waarmee hij trends in de prijzen van grondstoffen opspoorde. De boerenzoon uit Illinois verdiende er zóveel geld mee dat hij in 2002 zijn eerste sportclub kon kopen. Met de honkballers van de Boston Red Sox won hij liefst vier keer de World Series. En ook bij Liverpool, waar hij in 2010 met de nodige argwaan werd ontvangen, steeg hij in achting nadat hij de populaire Jürgen Klopp had aangesteld en de club had teruggebracht naar de top. Opvallend nieuws is dan ook dat hij The Reds nu in de etalage zou hebben gezet. Het zou zomaar kunnen dat het verband houdt met de rode cijfers bij de Red Sox.

Gao Jisheng
Gao Jisheng© belgaimage

14 Guochan Lai – WEST BROMWICH ALBION

De derde Chinees op deze rijkenranking. De drievoudige miljardair bouwde een plantenkwekerij uit tot het grootste bureau in landschapsontwikkeling van China. Met de riante opbrengsten begon hij een fonds dat ging investeren in de sportwereld. Tweehonderd miljoen pond telde hij in 2016 neer voor West Bromwich Albion. Voor zijn geld kreeg hij een goed geleide, stabiele en winstgevende club. In zijn eerste jaar eindigde WBA nog als tiende, maar het seizoen erop degradeerde hij uit de Premier League. Coach na coach sneuvelde en tot ergernis van Lai raakte zijn miljonairsploeg in opspraak toen spelers tijdens een teambuildingtrip ervan werden beschuldigd dat ze midden in de nacht een taxi stalen. Met een gelimiteerd budget probeert de Chinees nu terug te promoveren.

13 Peter Coates – STOKE CITY

Tachtigjarige mijnwerkerszoon uit Stoke-on-Trent. Zat bij het Parachute Regiment in het leger, schopte het tot manager bij hamburgerketen Wimpy en verdiende zijn eerste miljoenen met een bedrijf dat de catering in voetbalstadions regelde. Maar net als zijn pokercollega uit Brighton werd hij pas écht rijk van de gokindustrie. Het gokplatform Bet365, geleid door zijn dochter, is een van de grootste online bookmakers ter wereld. Van de winsten kocht Coates in 2006 de club waar hij al sinds het eind van de jaren tachtig actief was. ‘Het was er een puinhoop, ik dacht te kunnen helpen.’ Bet365 verscheen op de shirts en stadionstoelen, en dankzij de gokponden speelde Stoke tussen 2008 en 2018 tien jaar aan een stuk in de Premier League. Afgelopen voorjaar zag de bejaarde bookmaker zijn ploeg degraderen.

David S. Blitzer
David S. Blitzer© reuters

12 Joshua Harris – CRYSTAL PALACE

Zakenpartner van de nummer 20 in deze hitparade. Crystal Palace heeft een gigantische buitenboordmotor die draait op de dollars van twee Amerikaanse miljardairs. De amateurworstelaar leidt een investeringsfonds met een totale waarde van 250 miljard en na werktijd checkt hij in bij zijn eigen basketbal-, honkbal- of voetbalclub. Harris investeert in research naar fitness en voeding, loopt marathons, maar ziet sport toch vooral als keiharde business. Zijn NBA-club verveelvoudigde in waarde dankzij nieuwe tv-deals en hetzelfde beoogt hij met The Eagles uit Londen.

11 Mike Ashley – NEWCASTLE UNITED

In Newcastle wordt ook wel gezegd dat wat in het hoofd van Ashley omgaat, zo onvoorspelbaar is als het Engelse weer. Het leek allemaal zo mooi. Newcastle United kreeg zijn eigen tycoon. ‘Ik kreeg de kans een van de diamanten van de Premier League in handen te krijgen’, begon de groothandelaar in sportmerken nog enthousiast. Elf jaar later zal het legioen opgelucht zijn als hij de club verkoopt. ‘Ashley runt de club vanaf een andere planeet’, sneerde voormalig Newcastlecoach Kevin Keegan over de corpulente bierliefhebber, die maar weinig beloftes heeft waargemaakt. Via ASHLEY OUT-campagnes attaqueren fans al jaren de teruggetrokken miljardair.

10 Familie Glazer – MANCHESTER UNITED

Malcolm Glazer overleed in 2014, maar in Manchester mist niemand hem. Na zijn aankoop werd hij zelden in het stadion gesignaleerd. In feite hadden zijn twee zonen na een hartaanval van senior, in 2006, de club al overgenomen. Na zijn dood bevestigde de FBI het bestaan van een dossier met bedreigingen. Ook stadionspandoeken met teksten als Hate Glazer, love United en You buy you die waren niet ludiek meer. Een klein deel van het teleurgestelde legioen richtte zelfs een nieuwe club op. Maar het gaat de Glazers – goed voor vijf miljard euro – niet om populariteit. Met een begroting van zevenhonderd miljoen is de club een van de grootste ter wereld. Glazers krijgen mooie zesnullensommen aan dividend betaald, maar binnen de lijnen raakt United achterop. Dat maakt de Amerikanen er niet populairder op.

Roland Duchâtelet
Roland Duchâtelet© belgaimage

9 Joe Lewis – TOTTENHAM HOTSPUR

De vijfde en laatste Brit in deze miljardairslijst. Vanaf zijn jacht Aviva leidt hij The Spurs. Niet vanuit een Britse baai, maar voor de kust van de Bahama’s. Soms wordt hij maanden niet aan land gesignaleerd. In de spaarzame vrije minuten geniet hij van de kunstcollectie met Picasso, Miró en Chagall die benedendeks is ondergebracht in de 68 meter lange motorboot. Lewis staat bekend als een gokker. In de kamers van zijn zwaarbewaakte strandresort hangen monitors met daarop de wisselkoersen van valuta. Op een ongelukkige dag in 2008 draaide hij er een miljard euro doorheen op Wall Street. Inmiddels zijn de tekorten allang weer aangezuiverd en kijkt hij uit naar de opening van de nieuwe futuristische thuishaven waarin de selfmade miljardair uit East End, die op de Bahama’s regelmatig een balletje slaat met Tiger Woods, dichter naar de top kan kruipen. Lewis had eerder aandelen in Slavia Praag, AEK Athene, FC Basel, Vicenza en Glasgow Rangers, op advies van zijn buurman Sean Connery.

8 Familie Srivaddhanaprabha – LEICESTER CITY

De verongelukte Vichai was een van de meest geliefde eigenaren in de Premier League. Met Leicester City schreef hij in 2016 een ongekend voetbalsprookje. Eind oktober stortte de Thaise miljardair neer met zijn helikopter. De club is nu, net als OHL, in handen van zijn erfgenamen. Zijn zoon heeft aangekondigd dat hij de droom wil voortzetten. Aan budget geen gebrek. De man die ooit begon in een winkel met folkloristische producten, vergaarde uiteindelijk vijf miljard met taxfree winkels op luchthavens. Voor het stadion van Leicester zal een standbeeld verrijzen van de immens populaire Thai.

Tony Bloom
Tony Bloom© belgaimage

7 Nassef Sawiris – ASTON VILLA

Alweer een nieuwe miljardair in het Engelse voetbal. Afgelopen zomer kocht deze op zes na rijkste Afrikaan ter wereld (zes miljard euro) zich in bij The Villans. De Egyptenaar is nog rijker dan de Chinees Tony Xia (zie nummer 24), die hem flankeert op het ereterras. Sawiris is geboren met een gouden lepel in zijn mond. Als telg van een bouwondernemer groeide hij op in een miljardairsfamilie. Met een kunstmestbedrijf brengt hij nu net als pa honderden miljoenen binnen, die hij investeert in Adidas, een mobiel telefoonnetwerk in Noord-Korea en een mondain skioord in Zwitserland.

6 Shahid Khan – FULHAM

De eerste daad van Pakistani Khan? Het standbeeld van Michael Jackson voor het stadion verwijderen. Toen Fulham prompt degradeerde, wist de vorige eigenaar wel hoe dat kwam: ‘Het standbeeld bracht geluk en nu betalen we de prijs.’ Khan was niet onder de indruk: ‘Dit is de juiste beslissing.’ Hij presenteert wisselend succes bij Fulham, dat momenteel tegen de degradatie vecht in de Premier League. Khan hoeft niet te treuren. Voor kansen op prijzen kan hij naar Florida, waar hij de gelukkige bezitter is van de American Footballclub Jacksonville Jaguars. Voor zijn NFL-speeltje tikte hij 760 miljoen dollar af.

Farhad Moshiri
Farhad Moshiri© belgaimage

5 Guo Guangchang – WOLVERHAMPTON WANDERERS

We zijn inmiddels aanbeland bij de mannen met meer dan zeven miljard vermogen. Verzekeringen, medicijnen, staal, mijnen, financiën, winkelcentra; waar reiken de tentakels van Guo Guangchang niet? Hij kocht zelfs invloed op de transfermarkt. Bijzonder is dat de 51-jarige Chinees een aandeel nam in het makelaarsbedrijf van Jorge Mendes. U weet wel, die zaakwaarnemer die een Grieks eiland cadeau kreeg van Cristiano Ronaldo. Prompt werd een lading klanten uit de stal van ’s werelds beroemdste zaakwaarnemer ingevlogen. Clubs in het Championship maakten vorig jaar bezwaar. Zonder succes. De makelaarsclub promoveerde naar de Premier League.

4 Stanley Kroenke – ARSENAL

Zes Amerikanen telt dit overzicht. De hoogste genoteerde is Kroenke, bekend om zijn uitgebreide portefeuille met sportploegen: een basketbalteam in de NBA, een ijshockeyteam in de NHL, een footballclub in de NFL, een voetbalploeg in de MLS en, jawel, een lacrosseteam op het hoogste niveau. In Europa kennen we de entrepreneur vooral als grootaandeelhouder van Arsenal. Fans reageerden woedend toen de ticketprijzen met drie procent stegen en Kroenke vervolgens drie miljoen pond van de Arsenalrekening liet overmaken. Hij reageerde verbaasd; de Glazers doen niet anders bij United. ‘In de States hebben wij een heel andere filosofie’, legde Stille Stan uit in een zeldzaam interview.

Stephen Lansdown
Stephen Lansdown© belgaimage

3 Roman Abramovitsj – CHELSEA

Gepantserde voertuigen, onderzeeërs en eigen gevechtseenheden. Als een moderne James Bond beweegt de enig overgebleven Rus in deze lijst over de wereld. Nou ja, Rus… Eerder dit jaar tikte hij een Israëlisch paspoort op de kop. ‘Ik leef in een vliegtuig’, zei hij ooit. De miljardair uit het niets bestelde vijftien jaar geleden als een van de eersten een club en werd symbool van de nieuwe orde in het voetbal. Meer dan een miljard euro en vijf landstitels, vijf FA Cups en een Champions Leaguebeker later, duiken nu de eerste geruchten op over een mogelijke verkoop. Abramovitsj zou een miljard of twee willen voor The Blues.

2 Lakshmi Mittal – QUEENS PARK RANGERS

Staalbaron Mittal uit India sliep vroeger niet in een pyjama van Queens Park Rangers. Na mislukte overnamepogingen van Wigan Athletic en Everton kon hij zich via een bevriende relatie inkopen bij QPR. Mittal, geschat op veertien miljard euro, ziet de club vooral als instrument voor zijn imperium. ‘Ik heb niet de passie voor voetbal zoals Abramovitsj, ik heb passie voor business.’ Samen met de man achter Air Asia, mede-eigenaar van de club, wil hij scoren op de Aziatische markt. Eén probleempje: QPR degradeerde en speelt al drie jaar kleurloos mee in het Championship.

1 Mansour Bin Zayed Al Nahyan – MANCHESTER CITY

Na zijn eigen Guggenheim, Louvre en ruimtevaartproject wilde de sjeik ook een voetbalclub. Waar Chelsea tussen 2005 en 2010 de voetbalwereld veranderde, deed Manchester City het de jaren daarna. In 2008 greep de vicepremier van de Verenigde Arabische Emiraten de macht bij de club. Een miljard later was hij kampioen van Engeland. Doorgaans viert hij zeges niet in het stadion, maar op Topaz, een lichtgevend slagschip. Zijn vermogen wordt geschat op een miljard of veertig. Maar het kan ook dertig of vijftig zijn. Waar de reis van The Sky Blues zal ophouden, weet niemand.

Tom Knipping

John W. Henry
John W. Henry© belgaimage
Guochan Lai
Guochan Lai© belgaimage
Peter Coates
Peter Coates© belgaimage
Joshua Harris
Joshua Harris© belgaimage
Mike Ashley
Mike Ashley© belgaimage
Familie Glazer
Familie Glazer© belgaimage
Joe Lewis
Joe Lewis© reuters
Familie Srivaddhanaprabha
Familie Srivaddhanaprabha© belgaimage
Nassef Sawiris
Nassef Sawiris© belgaimage
Shahid Khan
Shahid Khan© belgaimage
Guo Guangchang
Guo Guangchang© belgaimage
Stanley Kroenke
Stanley Kroenke© getty
Roman Abramovitsj
Roman Abramovitsj© belgaimage
Lakshmi Mittal
Lakshmi Mittal© belgaimage
Mansour Bin Zayed Al Nahyan
Mansour Bin Zayed Al Nahyan© belgaimage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content