De 72-jarige Heynckes moet van verdeeld Bayern weer één maken

Jupp Heynckes © BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In afwachting van Julian Nagelsmann koos Bayern München voor oudgediende Jupp Heynckes. Aan hem om een verdeelde club weer één te maken.

De 72-jarige Jupp Heynckes is een compromisfiguur, zoveel is duidelijk. De man die al drie keer eerder aan het roer van de Beierse club stond, was niet de eerste keuze van het bestuur.

En daar nijpt het schoentje al meteen, want de twee alfamannetjes aan de Bayerntop raken het niet eens: CEO Karl-Heinz Rummenigge heeft een zwak voor de 44-jarige Thomas Tuchel, door Pep Guardiola ooit omschreven als ’top, top, top!’, terwijl voorzitter Uli Hoeness een boontje heeft voor de 30-jarige Julian Nagelsmann.

De jonge coach wordt gezien als een uniek talent en naar verluidt zou Hoeness niet dezelfde fout willen maken als in 2008, toen Bayern Jürgen Klinsmann aanstelde in plaats van de opkomende Jürgen Klopp.

Aangezien Carlo Ancelotti de keuze van Rummenigge was, lijkt het erop dat Hoeness nu zijn zin zal krijgen. Door tussenpaus Heynckes aan te stellen kan het Bayernbestuur even bekijken hoe Nagelsmann, nog maar aan zijn tweede seizoen als T1 bezig, het ervan afbrengt met Hoffenheim in de Europa League. Die balans oogt voorlopig niet schitterend, met 0 op 6 na 1-2-verlies thuis tegen Braga en 2-1-verlies op het veld van Loedogorets. In de Bundesliga loopt het veel beter: Hoffenheim staat gedeeld tweede met Bayern München op vijf punten van leider Borussia Dortmund.

Terwijl Nagelsmann nog onder contract ligt bij Hoffenheim, is Tuchel een vrij man. Hij coachte al een topclub, won de Duitse beker en staat voor tactisch geslepen voetbal. Daar staat tegenover dat hij bij Dortmund een verdeelde kleedkamer achterliet en clashte met het bestuur. Bovendien bleek uit een gesprek met het Bayernbestuur dat Tuchel het eerst wilde hebben over een aantal sportieve kwesties alvorens ja te zeggen. Beide partijen gingen daarop onbeslist uiteen, maar hij lijkt nog steeds een kandidaat om het in de zomer over te nemen.

Verdeeld

Bayern München is niet alleen op bestuursniveau een verdeelde club, ook in de kleedkamer heerst er tweespalt. In het ene kamp bevinden zich Arjen Robben, Franck Ribéry, Jérôme Boateng en Thomas Müller, in het andere een Spaanstalige fractie met Thiago, James Rodríguez en Arturo Vidal.

Heynckes, die bekend staat als een uitstekende people manager, lijkt de ideale man om de twee kampen te verzoenen. De eerste vier kent de coach van zijn laatste periode bij Bayern en hij spreekt nog steeds vloeiend Spaans na zijn passages bij Athletic Bilbao, Tenerife en Real Madrid. Bovendien heeft hij tonnen ervaring: hij nam de eerste keer de teugels in handen van Bayern in 1987, het jaar dat Julian Nagelsmann… geboren werd.

Het programma ziet er de komende weken alvast stevig uit. Freiburg en Hamburger SV zijn nog hapklare brokken in de Bundesliga en ook de CL-thuismatch tegen Celtic mag geen al te groot probleem zijn. Daarna wordt het echter menens met een bekermatch tegen RB Leipzig en confrontaties met datzelfde Leipzig (28/10) én Borussia Dortmund (4/11) in de Bundesliga. Tussendoor moet het in de CL nog naar Celtic Park, waar het altijd kan spoken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier