De blitzcarrière van Chelseadoelman Kepa

Kepa © BELGAIMAGE

Wat moet Thibaut Courtois opgelucht zijn, eindelijk zit hij bij zijn droomclub Real Madrid. Dat heeft hij te danken aan een andere keeper, die eigenlijk meer geïnteresseerd is in zangvogels dan in voetbal: Kepa Arrizabalaga.

Alisson Becker zit dan weer te vloeken in zijn zetel: na slechts drie weken is hij zijn status van duurste keeper aller tijden al kwijt. En dan nog wel aan iemand die nog maar 53 duels betwistte op het hoogste niveau en slechts eenmaal de kleuren van Spanje mocht verdedigen.

Het gaat allemaal snel voor de nieuwe Chelseadoelman Kepa Arrizabalaga. Twee jaar geleden stond hij pas voor de eerste keer tussen de palen bij zijn jeugdclub Athletic Bilbao. Na enkele wedstrijden kon hij de harten van de supporters veroveren en werd hij al vergeleken met José Angel Iribar, een van de grootste doelmannen uit de geschiedenis van de club uit de jaren 60 en 70. Het is eens iets anders dan El Jilguero, de distelvink, genoemd te worden. Die bijnaam kreeg hij omdat hij meermaals kampioen vinkenzetten (een zangvogelsport) werd met zijn vogels Oker, Rocky en Raikkonen.

Dit jaar volgde zijn doorbraak bij het grote publiek. In de zomer mocht hij meegaan met de Spaanse nationale ploeg naar het WK, als derde doelman, maar het is vooral eerder dit jaar dat hij in alle kranten stond. Hij zou in januari zelf een transfer naar Real Madrid afgeblazen hebben. De Koninklijke was tijdens de wintermercato namelijk bereid de opstapclausule van 20 miljoen euro te betalen, maar uiteindelijk sprong de deal toch af. Trainer Zinédine Zidane wou geen nieuwe keeper in het midden van het seizoen en Kepa zelf zag Bilbao als zijn thuis, waar hij dacht de meeste groeimogelijkheden te hebben. In plaats van naar Real te trekken, tekende Kepa een nieuw contract tot 2025 bij Athletic, met een opstapclausule van maar liefst 80 miljoen euro.

Slechts zes maanden later is Kepa toch weg bij de Baskische ploeg. Chelsea was bereid het hoge bedrag neer te leggen waardoor Thibaut Courtois eindelijk vrij was om naar Real Madrid te gaan. Daardoor kan Bilbao weer serieus cashen dit seizoen. In januari verkocht het namelijk ook al verdediger Aymeric Laporte aan Manchester City voor een slordige 65 miljoen euro. Dat die bedragen allemaal zo enorm hoog zijn, hoeft niet te verbazen. Het heeft allemaal te maken met de filosofie van de club: enkel spelers uit Baskenland (Spaans en Frans) mogen uitkomen voor de ploeg. Aangezien ze niet steeds een goede vervanger kunnen kopen van een ander team, is de club niet bereid te onderhandelen over de afkoopclausule. Ze kunnen iedere cent gebruiken om een goede opvolger te vinden of zelf op te leiden, want het merendeel van het geld vloeit terug naar de eigen jeugdopleiding. Als Kepa zijn goede prestaties van bij Athletic verderzet bij Chelsea, zal de hoge afkoopsom slechts een kleine voetnoot worden in zijn carrière.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier