‘De Bruyne en Hazard hebben een compromis gesloten’

Kevin De Bruyne en Eden Hazard © Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Peter T’Kint, onze man op het EK in Frankrijk, blikt terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Hij heeft het over de tandem Hazard-De Bruyne, de kwartfinale tegen Wales en de wederopstanding van de grote sterren.

S/VM: De gebrekkige samenwerking tussen Kevin De Bruyne en Eden Hazard zorgde lange tijd voor frustraties bij iedereen die de Rode Duivels volgt. Hoe komt dat het tegen Hongarije plots wel knetterde tussen de twee vedetten van de ploeg?

Peter T’Kint: “Daar is volgens mij één grote verklaring voor: focus. De omstandigheden – een gunstige tabelhelft – hebben er voor gezorgd dat de kaarten nog nooit zo goed hebben gelegen om geschiedenis te schrijven. Bovendien zijn zowel De Bruyne als Hazard geen spelers met een groot ego. Ze hebben een compromis gesloten. De ene met zijn directe stijl voorwaarts, de andere meer vanuit balbezit en een individuele actie. Ze zoeken en voeden elkaar, eigenlijk al vanaf de eerste wedstrijd tegen Italië, maar toen speelden ze ieder op een flank, dus te ver van elkaar om echt die wisselwerking te verkrijgen. Sindsdien zijn ze gegroeid in het toernooi en ik ga er toch ook vanuit dat er op training op gewerkt is – niet alle trainingen zullen bezigheidstherapie geweest zijn. Goeie voetballers vinden elkaar sowieso, zeker als de tegenstand niet van het hoogste niveau is.”

“De wisselwerking waar daarentegen nog geen klik is gekomen, is die tussen Hazard en Lukaku. Vaak zie je ze onbegrijpend naar elkaar kijken. Hun timing is nog steeds niet op elkaar afgestemd. De Bruyne en Lukaku voelen elkaar bijvoorbeeld al veel beter aan.”

S/VM: In de kwartfinales, vrijdag, treft België Wales. Een ploeg die we goed kennen, want twee keer tegen gespeeld in de kwalificatiecampagne – een nederlaag en een gelijkspel. Welke lessen hebben we daaruit getrokken?

Peter T’Kint: “Eigenlijk hebben we ze al vier keer bekampt, want ook voor het WK in Brazilië zaten ze in onze kwalificatiegroep. Toen ook al met dezelfde bondscoach, Chris Coleman, aan analyse van die ploeg dus geen gebrek. Het zal sowieso een andere wedstrijd worden dan tegen Hongarije. Wales speelt met twee spitsen, waarbij Gareth Bale veel zwerft en tussen de linies speelt. Daarachter zorgen Joe Allen en Aaron Ramsey voor creativiteit vanuit het middenveld. Er zal dus meer tactische discipline vereist zijn dan tegen Hongarije. De Bruyne bijvoorbeeld zal waarschijnlijk meer verdedigend moeten denken”

We moeten van Wales nu ook geen wereldploeg maken

Peter T’Kint

“Maar we moeten er ook geen wereldploeg van maken. Met de nodige scherpte, snelheid en individuele klasse kunnen de Rode Duivels het verschil maken. In de vier vorige confrontaties waren de Belgen trouwens telkens dominant en was het door een individuele fout (zoals de terugspeelbal van Nainggolan) dat we punten verloren. We speelden in die kwalificaties ook te stereotiep tegen hen, met lange ballen en steriel veldoverwicht. De Rode Duivels van dit EK presenteren zich anders, de efficiëntie is omhoog gegaan.”

S/VM: We zijn ongeveer halfweg het EK. Welke evaluatie maak je sportief en extrasportief?

Peter T’Kint: “Extrasportief: dat de vrees voor een heropflakkering van het hooliganisme, zoals die in het begin leefde, stilaan weggeëbd is. Vooral de Ieren, maar ook de Belgen en de Hongaren zorgden voor veel sfeer in en buiten de stadions. Verder valt mij op dat het er allemaal vrij relaxed aan toegaat, zowel bij de supporters als bij de organisatie. Er is verhoogde aandacht voor veiligheid, maar je hebt allerminst het gevoel dat je naar versterkte burchten vertrekt. Van terreurdreiging is hier voorlopig weinig te merken. Achter de schermen zal daar natuurlijk wel de nodige alertheid voor bestaan.”

“Op sportief vlak stel ik vast dat de groten stilaan opstaan. De kleine ploegen hebben hun job gedaan, ze hebben het de grote ploegen knap lastig gemaakt -weliswaar vaak met defensief voetbal-, maar nu is het tijd voor de groten. Griezmann sleepte Frankrijk voorbij Ierland, Ronaldo redde Portugal, Hazard leidt België… de vedetten staan op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier