“De champagne staat nog niet koud”

© Reporters

Jelle Van Damme kruipt met Anderlecht langzaam maar zeker richting titel. Woensdagavond ontvangt paars-wit revelatie KV Kortrijk, zondag trekt de ploeg van Ariël Jacobs naar het Jan Breydelstadion voor een ontmoeting met eeuwige rivaal Club Brugge.

Jelle Van Damme kruipt met Anderlecht langzaam maar zeker richting titel. Woensdagavond ontvangt paars-wit revelatie KV Kortrijk, zondag trekt de ploeg van Ariël Jacobs naar het Jan Breydelstadion voor een ontmoeting met eeuwige rivaal Club Brugge.

Het kan binnenkort al beslist zijn. Hebben jullie al uitgerekend wanneer?

Jelle Van Damme: Goh, ik ben niet iemand die te fel vooruitkijkt. Dat is de beste manier om het nog om zeep te helpen. We staan er momenteel goed voor, dat is waar. Als we de voetjes op de grond houden en de komende matchen op ons normale niveau blijven spelen, zou het in orde moeten komen. Dat is een geruststellende gedachte, maar ik reken ons liever niet te vlug rijk. De champagne staat hier echt nog niet koud. We blijven nuchter en bekijken match per match hoe het klassement eruitziet.

Er lijkt sinds dit seizoen een nieuw elan te zijn ontstaan in het Astridpark.

Van Damme: Dat is zo. Vorig seizoen behaalden we 70 punten. Dat was een goed seizoen, een waarin je normaal altijd kampioen wordt, maar in de testmatchen lieten we het liggen. Dat heeft zeker onze honger gevoed om dit jaar het koste wat het kost de dertigste titel voor Anderlecht te pakken. De grote kracht van deze ploeg is dat we al een paar jaren samen zijn. De spelers kennen elkaar perfect, de as van de ploeg staat als een huis. Bovendien hebben een paar erg sterke jongeren zich goed ontwikkeld. Iedereen praat over Romelu Lukaku, en terecht, maar ook Cheikhou Kouyaté is uitgegroeid tot een enorme meerwaarde.

Weten jullie van elkaar wat de toekomst brengt? Blijft de ploeg, die nu goed draait, samen?

Van Damme: De club heeft duidelijk de ambitie om de groep samen te houden. Maar of dat zal lukken weet ik niet. Ik ken de plannen van de andere spelers niet.

Is dat niet vreemd? Als belangrijke spelers zouden vertrekken, heeft dat impact op hoe hoog de club volgend jaar kan mikken, wat dus ook gevolgen heeft voor je eigen carrière. Wordt daar dan onderling echt niet over gesproken?

Van Damme: Ik zeg niet dat we er in de kleedkamer nooit over praten, maar het is toch zeldzaam. Misschien dat het ook minder vaak een gespreksonderwerp is net omdat de meesten beseffen dat ze bij Anderlecht eigenlijk niet slecht zitten. Ik ken in elk geval niemand die hier per se weg wil.

Roland Juhász, die wou vertrekken, denkt erover om te blijven voor de Champions League.

Van Damme: Hij is niet de enige. Er zullen er misschien een paar gaan, dat kun je niet uitsluiten, maar een grote leegloop verwacht ik niet.

(JVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier