De Deense stijl: is Kasper Hjulmand geknipt voor Anderlecht?

© Belga Image

Komend weekend trekt KAA Gent naar Anderlecht. De club met een Deense trainer tegen de ploeg waar men ook aan een Deen als trainer denkt.

Hoe het komt dat er zo weinig Deense trainers in het buitenland werken? Daar hebben ze in Denemarken ook al eens een stevige discussie over gehad, zegt Kim Brink, de coach die Jess Thorup als speler ontdekte. ‘Misschien missen we een netwerk. De meeste Deense trainers hebben niet eens een makelaar. Ik had er nooit een.’

Misschien is het leven in Denemarken te goed en zijn Denen te aardig voor elkaar, menen vooraanstaande sportjournalisten.

Ooit coachte Morten Olsen Ajax en was Michael Laudrup enkele jaren trainer in Engeland, maar vandaag is in geen van de vijf Europese topcompetities een Deense coach aan de slag. Zo komt het dat Jess Thorup de vaandeldrager is van de Deense trainers in het buitenland. Maar hij kan snel navolging krijgen, al is het nog niet zeker dat Kasper Hjulmand (47) straks in Brussel neerstrijkt.

Dat Hjulmand een maand geleden zelf opstapte bij FC Nordsjælland om vroeger aan de slag te kunnen bij Anderlecht, noemen ze in Denemarken fake news. Hjulmand heeft voor zichzelf uitgemaakt dat hij toe is aan een nieuwe buitenlandse uitdaging, nadat hij in februari 2016 al na driekwart jaar ontslagen werd bij Bundesligaclub FSV Mainz 05. Hij weigerde ondanks degradatiegevaar om te schakelen van mooi en verzorgd voetbal naar voetbal waarin duelkracht belangrijk was. De Duitse krant Die Welt noemde hem toen misschien te aardig en te zakelijk voor de Bundesliga.

Terug in Denemarken bij zijn oude club maakte hij opnieuw indruk met zijn prestaties, maar nog meer met zijn voetbalfilosofie.

Hjulmand is een fan van Pep Guardiola en diens filosofie. Hij zweert bij balbezit en snelle balcirculatie en wil dat al zijn spelers alles kunnen met de bal. Ook achterin verkiest hij technisch vaardige voetballers boven robuuste verdedigers.

Belangrijk vindt hij wat de fans van zijn team en zijn manier van spelen vinden. De manier van voetballen is voor hem even belangrijk als het resultaat.

Een sterk punt van hem is dat hij graag met jonge spelers aan de slag gaat. Jong talent beter maken als individu en in teamverband is een van zijn pluspunten. Bij Nordsjælland gaf hij jonge spelers vertrouwen en speelminuten.

Maar Anderlecht is niet de enige club die naar Hjulmand lokt. Er is ook interesse van andere buitenlandse clubs en van de Deense topclub Brøndby, die onlangs haar trainer ontsloeg en Hjulmand probeert te overtuigen om een tussenstap te nemen bij een topclub in eigen land. Want het kleine Nordsjælland is met zijn gemiddeld 5000 toeschouwers per thuiswedstrijd, amper persbelangstelling en geen vedetten niet te vergelijken met pakweg Anderlecht.

Vraag is hoe de Deen met de druk van een topclub omgaat, en of hij in Brussel het voetbalproject vindt waar hij in het buitenland naar op zoek is. Hjulmand brengt op sportief vlak stabiliteit, maar zoekt zelf ook een stabiele club waar hij tijd krijgt om zijn ideeën uit te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content