‘De Griekse competitie is geen referentie meer’

Konstantinos Fortounis © Reuters
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In de zestiende finale van de Europa League staat Anderlecht tegenover Olympiacos. Ofte: de Belgische recordkampioen versus de Griekse recordkampioen. Wat mogen we verwachten van de Grieken? Sport/Voetbalmagazine polste bij de lokale pers.

Olympiacos Piraeus zag afgelopen weekend een einde komen aan een reeks van zeventien zeges op een rij. AEK Athene won met 1-0. Een eerste barstje in een tot nog toe ongeziene dominantie. Is dit het sterkste Olympiacos van de voorbije tien jaar? “Moeilijk te zeggen: enerzijds is dit een sterker Olympiacos dan de jaren voordien, anderzijds is de concurrentie erop achteruit gegaan. De kwaliteit van de Griekse competitie is geen referentie meer. Geen enkele ploeg kan hen nog beconcurreren”, aldus Savvas Tziompanoglou, journalist van de Griekse sportkrant GoalNews.

Fortounis: target van Anderlecht

Daar zit de economische crisis die het land al sinds 2010 teistert voor veel tussen. Enkel Olympiacos slaagde erin om zijn topspelers te behouden. Eén van die goudhaantjes is de 23-jarige offensieve middenvelder Konstantinos Fortounis, onlangs in de Belgische media genoemd als transferdoelwit van Anderlecht. “Een zeer getalenteerde speler, die ondanks zijn prille leeftijd al veel maturiteit uitstraalt”, zegt Tziompanoglou. “Zijn grootste kwaliteit is zijn snelheid van denken en uitvoeren. Met één ingeving kan hij het spel beïnvloeden.”

Bovendien werd de kern van de Griekse recordkampioen (42 titels, waarvan negen in de laatste tien jaar) ook nog eens versterkt. Vooral op het middenveld, met de ervaring van Esteban Cambiasso (ex-Inter en Real Madrid) en… Luka Milivojevic, de controlerende middenvelder die bij Anderlecht niet kon doorbreken nadat hij in 2013 samen met Aleksandar Mitrovic werd weggeplukt in de Servische competitie. Na een overtuigende uitleenbeurt vorig seizoen legde Olympiacos deze zomer 2,5 miljoen euro op tafel om hem definitief over te nemen van paars-wit.

Sterke flanken

Een andere factor in het huidige succes van Olympiacos is trainer Marco Silva, die deze zomer Sporting Lissabon inruilde voor een Grieks avontuur. Tziompanoglou: “Hij zorgde in de eerste plaats voor veel meer snelheid in de ploeg. De bal gaat vlotter rond en er is meer beweging in het elftal, die verdienste komt hem toe. Nochtans kreeg hij deze zomer niet de transfers die hij wilde.”

“De kracht van dit Olympiacos ligt bij de vleugelbacks”, gaat de journalist van GoalNews verder. “Masuaku op rechts en Elabdelloui op links zoeken voortdurend de diepte, zo zorgen ze op offensief vlak voor meerdere opties. De achilleshiel van de ploeg ligt dan weer bij het centrale duo in de verdediging, dat is redelijk statisch. Maar gelukkig voor hen is er dan nog altijd Roberto in doel, een uitstekende goalie.”

De heenwedstrijd van de zestiende finale tussen Anderlecht en Olympiacos wordt donderdagavond om 19u afgetrapt. De return is voorzien voor 25 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier