De parels van Ruud van Nistelrooy (video)

© EPA

Nederlandse aanvaller was een echte scoremachine.

Ruud van Nistelrooy neemt afscheid van het topvoetbal. Dat maakte de 35-jarige spits gistermiddag bekend op een persconferentie bij zijn club Málaga CF. Hij maakte in zijn hele carrière 284 doelpunten.

Buitengewoon torinstinct

Van Nistelrooy noemde zich een bevoorrecht persoon. “Want ik heb veel prijzen mogen winnen, zowel met mijn clubs als individueel.”

Zijn eerste twee titels (in 2000 en 2001) behaalde de aanvaller bij PSV, waar de voetbalwereld voor het eerst kennis maakte met zijn buitengewoon torinstinct. Toen hij daar ook twee keer topscorer werd, geraakte Alex Ferguson overtuigd van zijn kwaliteiten. De manager van Manchester United haalde de spits in 2001 naar Manchester.

Vier keer topschutter

Bij de Mancunians was 2003zonder meer zijn topjaar, met de Engelse topschutterstitel het kampioenschap. Van Nistelrooy ging voortaan als Van The Man door het leven.

Toen zijn relatie met Sir Alex na vijf jaar in het slop geraakte, verhuisde de spits op zijn dertigste naar Real Madrid. Een geslaagde zet, want in zijn eerste seizoen bij de Koninklijken haalde hij meteen de titel en werd Van Nistelrooy voor de vierde keer in zijn carrière topschutter.

Lichamelijk grens bereikt

In de winter van 2010 vertrok de targetman voor anderhalf seizoen naar het Duitse Hamburger SV. Afgelopen zomer keerde de spits terug naar de Primera División en tekende een eenjarig contract bij Málaga CF. Tegen Sporting Gijón haspelde hij zijn laatste officiële minuten af.

“Ik ben blij dat ik nu nog zelf het moment van stoppen kan bepalen. Verder is het prachtig dat ik kwalificatie voor de Champions League heb afgedwongen”, aldus Van Nistelrooy, die naar eigen zeggen fysiek gezien niet meer verder kan. “Lichamelijk bereikte ik mijn grens.” In totaal geraakte hij aan 70 interlands voor Oranje, waarbij hij 35 keer scoorde. Kijk en bewonder het opportunisme van de scoremachine in de onderstaande compilatie. (DG)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier