De sportmomenten van het jaar: de tranen van Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon © Belga Image
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Tot het einde van het jaar blikt redactie van Sport/Voetbalmagazine elke dag terug op 2017 aan de hand van de opmerkelijkste sportmomenten. Een eigenzinnige selectie. Vandaag: Italië grijpt voor het eerst in 60 jaar naast het WK.

Het moest een volksfeest worden in Milaan. De Squadra Azzurra zou de wroeters uit Zweden, die hen drie dagen eerder belachelijk had gemaakt in Stockholm, wel een lesje leren. Maar in plaats daarvan werd San Siro het decor van een historische gebeurtenis: voor het eerst in zestig jaar kon Italië zich niet kwalificeren voor een WK. Toen werd het WK georganiseerd in… Zweden.

Daags na de meest sensationele uitschakeling van de 21ste eeuw leden ze in de laars aan een collectief moment van zinsverbijstering. Binnen tien jaar zal elke Italiaan zich nog herinneren waar hij op 13 november 2017 was.

Een lastige klant minder in Rusland moeten ze bij Argentinië, Duitsland en Spanje gedacht hebben. Maar de rest van de wereld leek mee te rouwen met Italië. Het leedvermaak had geen schijn van een kans tegen het verdriet van de 39-jarige doelman Gianluigi Buffon. Zijn tranen gingen door merg en been. De man met de 175 caps – een absoluut record voor een Italiaanse voetballer – had zich wellicht een mooier afscheid voorgesteld. Hij verdiende alleszins beter dan op internationaal voetbalpensioen gestuurd te worden door een stelletje modale Zweedse voetballers. Wie weet had de Russische toendra hem zelfs geïnspireerd om de kaap van 200 interlands te ronden.

In het zog van Buffon dreigen andere oudgedienden zoals Daniele De Rossi, Andrea Barzagli – beiden lid van het team dat in 2006 het WK won in Duitsland – en Giorgio Chiellini hun geliefde blauwe shirt met vier sterren definitief op te bergen. Plaats maken voor de jonge garde heet dat.

Het Italiaanse voetbal is het aan Buffon & co verplicht om de komende maanden een stevig rondje zelfreflectie in te lassen. Zodat hun offer niet voor niets is geweest.