De sportmomenten van het jaar: hoe Hugo Broos in de moeilijkste omstandigheden zijn grootste succes boekte

Hugo Broos © Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Tot het einde van het jaar blikt redactie van Sport/Voetbalmagazine elke weekdag terug op 2017 aan de hand van de opmerkelijkste sportmomenten. Een eigenzinnige selectie. Vandaag: Hugo Broos wint met Kameroen als eerste Belgische coach de Afrika Cup.

Verworpen, afgemaakt en bedolven werd hij al bij zijn aanstelling. Nooit eerder in zijn leven en werk werd Hugo Broos extremer bekritiseerd, gekleineerd dan als bondscoach van Kameroen. Vanaf de eerste dag werd hij weggezet als onbekwaam.

Maar hij bleef sereen, stelde zich boven alle lobby’s, invloeden en intriges bij de Ontembare Leeuwen, bepaalde en bewaakte een gedragslijn, maakte zuivere keuzes en won een jaar later met een voor driekwart vernieuwde selectie en het op één na jongste team van het toernooi totaal onverwacht het Afrikaanse landenkampioenschap in Gabon.

Onder zijn leiding veranderde zowat alles. Voor ego’s en vedetten die clans creëerden en voorwaarden stelden, was geen plaats meer, wat voor meer discipline, dynamiek en teamgeest zorgde.

Ook in de finale van de Afrika Cup tegen favoriet Egypte was de impact van de Belgische coach (en zijn rechterhand Sven Vandenbroeck) onmiskenbaar. Na de achterstand herschikte hij in de tweede helft het middenveld en kreeg zijn ploeg greep op de wedstrijd. Twee invallers, ‘gouden wissels’, maakten uiteindelijk het verschil op het scorebord.

In de moeilijkste omstandigheden ooit behaalde Hugo Broos zijn grootste succes als trainer ooit, kampioen van Afrika worden, iets wat een landgenoot hem nooit eerder voordeed. Straffe stoot!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier