De stille krachten van de halve finalisten

© IMAGEGLOBE

Wat maakt João Moutinho, Jordi Alba, Mats Hummels en Claudio Marchisio zo sterk?

Portugal-Spanje

Op zijn 25e speelt João Moutinho nog altijd in eigen land, wat misschien een vreemd gegeven lijkt. Nadat hij zijn opleiding genoot bij Sporting CP verhuisde de middenvelder in 2010 naar FC Porto. Hij geldt misschien niet al meest getalenteerde voetballer van het team, maar de offensieve linkerpunt van de driehoek blijkt wel de ideale passeur om goudhaantje Cristiano Ronaldo te lanceren. Door zijn precisie wordt Moutinho in eigen land wel eens vergeleken met Xavi. Sinds het begin van het EK slagen 88 procent van zijn voorzetten, op een gemiddelde van 62,5 baltoetsen per duel. Twee jaar geleden, bij het WK in Zuid-Afrika, had toenmalig bondscoach Carlos Queiroz geen plaats voor deze balartiest. Onbegrijpelijk!

Jordi Alba is een ander verhaal. De 23-jarige linkerverdediger van de Spanjaarden speelde tot voor enkele weken nog bij Valencia. Maar de afscheidnemende coach Unai Emery liet zich ontvallen dat Alba al voor twintig miljoen euro doorverkocht was aan Barcelona. Voor de gewezen vleugelaanvaller komt er zo een droom in vervulling, want de vaste linksback onder bondscoach Vicente del Bosque genoot zijn opleiding in Catalonië, alvorens hij via Gimnàstic in 2009 bij Valencia terechtkwam. De veelscorende winger werd toen uit nood eens verdediger en deed dat door zijn snelheid plus diepgang zo goed dat Alba daar bleef staan. Spitsen moeten hem al twee keer passeren om hem kwijt te geraken.

Duitsland-Italië

Dat Mats Hummels (23) een gouden toekomst wacht, daar zijn vrijwel alle Duitse voetbalkenners het met elkaar eens. Voor de bijzonder mobiele centrale verdediger van Borussia Dortmund, die van bondscoach Joachim Löw de voorkeur krijgt op Per Mertesacker, lijkt een definitieve vaste stek gewoon een kwestie van tijd. Zijn klasse wordt bepaald door zijn vinnigheid, kopbalsterkte en concentratievermogen. Het leven als profvoetballer was voorbestemd, want de moeder van Hummels is een sportjournaliste, terwijl zijn vader Hermann sinds jaar en dag voor Bayern München werkt. Vanaf zijn zevende speelde hij daar in de jeugd, maar in januari 2008 werd hij verhuurd aan Dortmund, waar Hummels de definitieve doorbrak realiseerde.

Claudio Marchisio (26) was dan weer afgelopen seizoen samen met dirigent Andrea Pirlo de gangmaker van Italiaans kampioen Juventus. Dat dankte de middenvelder vooral aan de offensieve speelwijze van trainer Antonio Conte. “Ik dacht altijd een controleur te zijn, maar ik mocht iets meer naar voor aantreden. Daardoor kon ik vaker tussen de linies komen en aanvallend mijn inbreng hebben”, verklaarde de man die in 36 optredens maar liefst negen keer scoorde. Ook op het EK toont hij zijn dynamiek, functionele techniek en opofferingsgezindheid. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier