De stoel van Mourinho wankelt

© AFP

De Madrileense derby van dit weekend kan wel eens cruciaal blijken voor de toekomst van José Mourinho bij Real.

Verlies tegen Atlético Madrid zou het einde betekenen van José Mourinho als trainer van Real Madrid, zo schrijft althans de vooraanstaande Spaanse krant El País.

Na het verlies tegen Betis op de vorige speeldag staat Real nu al elf punten achter op leider FC Barcelona. Een nederlaag tegen stadsgenoot Atlético kan die achterstand doen oplopen tot 14 punten – Barça speelt thuis tegen Bilbao. Daarmee mag Real meteen een kruis maken over de titel. In de Champions League doen Mourinho en co het wel naar behoren en wisten ze zich te verzekeren van een plek in de achtste finales.

Toch vreest Realvoorzitter Florentino Pérez dat de periode tot februari, wanneer de Champions League hervat, te lang zal blijken om Mourinho te handhaven zonder het vooruitzicht op de landstitel. De kleedkamer van Real zou immers al verdeeld zijn en in enkele maanden zonder duidelijk doel zou de onvrede kunnen escaleren tot boycot.

Ook van de supporters trouwens. De voorbije wedstrijden vielen er al hier en daar fluitconcerten te horen die gericht waren aan Mourinho, en meer bepaald de manier waarop hij zijn team laat spelen. Georganiseerd en speculerend op de snelle omschakeling. De Realsupporters verwachten meer, zo poneert El País.

Vooral het feit dat Mourinho er met zo een dure kern – en de beste ooit volgens vele Realwatchers – niet in slaagt om in de competitie rivaal Atlético voor te blijven, zorgt voor wrevel. Een nederlaag in de derby kan de spreekwoordelijke druppel zijn. Het is Pérez bovendien een doorn in het oog dat zijn trouwe achterban ruziet over Mourinho: de ene supporter is voor hem, de andere tegen hem. Die verdeeldheid kan Real missen als kiespijn.

Voorzittersverkiezing

Een ander aspect dat meespeelt in de beslissing over het lot van Mourinho als coach van de Koninklijke zijn de voorzittersverkiezingen aan het einde van dit seizoen. Florentino Pérez wil absoluut herverkozen worden en volgens El País heeft hij na de wedstrijd tegen Betis een spoedvergadering georganiseerd met enkele leden van het bestuur. Agendapunt: wat doen we met Mourinho bij eventueel verlies tegen Atlético?

De titel is dan immers verloren. En Pérez zou intern al serieuze twijfels geuit hebben bij de competentie van zijn Portugese trainer om Real voorbij die achtste finales van de Champions League te loodsen – volgende week kent de Koninklijke zijn tegenstander. Succes op het kampioenenbal is cruciaal om de fans te overtuigen om Pérez opnieuw als preses te kiezen… en dus cruciaal voor Pérez.

Het mag duidelijk wezen: Madrid leeft onder hoogspanning.

(MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier