‘De UEFA en Platini zijn zwaar in de fout gegaan’

© EPA

Op 2 december vindt in Kiev de loting plaats voor het EK in Polen en Oekraïne. Live te zien op de openbare omroep Ned2. Commentator en chef voetbal bij de NOS Arno Vermeulen blikt in Sport/Voetbalmagazine alvast vooruit.

Op 2 december vindt in Kiev de loting plaats voor het EK in Polen en Oekraïne. Live te zien op de openbare omroep Ned2. Commentator en chef voetbal bij de NOS Arno Vermeulen blikt in Sport/Voetbalmagazine alvast vooruit.

Echt wild wordt Vermeulen niet van de organisatie die de UEFA op poten zette. “Ten eerste vind ik het een heel merkwaardig systeem dat Polen en Oekraïne in pot 1 ingedeeld worden”, begint de chef voetbal van de NOS zijn betoog. “Ik begrijp dat ze de thuislanden zoveel mogelijk in hetzelfde stadion willen laten spelen, maar om daarom de hele Europese ranglijst op zijn kop te zetten… neen, ik vind het maar niks. Want doordat je nu twee zwakkere landen in pot 1 hebt, hoort bijvoorbeeld een poule met Polen, Rusland, Griekenland en Tsjechië tot de mogelijkheden. Andersom kan ook: dat je Nederland zijnde in een poule met Duitsland, Portugal en Frankrijk terechtkomt.”

Waar Arno Vermeulen nog minder warm van wordt, is de toekenning van het EK aan Polen en Oekraïne. “Daar is de UEFA en Platini zwaar in de fout gegaan: die landen zijn daar niet klaar voor. Polen valt nog enigszins mee, maar Oekraïne is op vlak van transport, infrastructuur en hotels een complete ramp. Wij proberen met onze tv-crew al maanden degelijke logies te boeken en dat is een fiasco! Daarom bidden wij eigenlijk dat Nederland zijn wedstrijden in Polen kan afwerken.”

En dan zo doorstomen naar de Europese titel? Of heeft de recente 3-0-nederlaag in een oefenpot tegen Duitsland de voetjes weer op de grond gezet? Vermeulen: “Ik moet toegeven dat toch heel wat Nederlanders geschokt waren door die kansloze nederlaag. Dat was echt een groot kwaliteitsverschil. De Duitsers zijn in mijn ogen samen met Spanje de grote favorieten, Nederland komt daar net achter. In de breedte zijn wij minder sterk, maar als iedereen fit is – Van Persie, Robben, Sneijder – zullen we tot het eind meedoen.” (MS)

Ned2: EK loting (17.50u)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier