De val van VfB Stuttgart

© BELGAIMAGE

Het horrorseizoen van de Schwaben leidt tot degradatie uit de Bundesliga, na een dubbel promotie/degradatieduel tegenover Union Berlin.

Interimtrainer Nico Willig moest niet lang naar zijn woorden zoeken, nadat er in Berlijn 0-0 werd gespeeld na de 2-2 in Stuttgart. ‘Een horrorscenario, van het begin tot het einde.’ Voorzitter Wolfgang Dietrich lukte het niet om zijn ontgoocheling te omschrijven, en kwam niet verder dan wat hoofdschudden als hij de verzamelde pers voorbij liep. De verslagenheid was groot bij VfB Stuttgart, dat voor de derde keer in de clubgeschiedenis (na 1975 en 2016) degradeert naar de tweede Bundesliga.

‘Niemand sprak in de kleedkamer’, stamelde sportief directeur Thomas Hitzlsperger. ‘Waarom zou er ook iets gezegd worden? Er viel gewoon niks te vertellen.’ Willig, die straks gewoon terugkeert naar de U19, weende dan weer bij de persconferentie en liet zijn clubhart een wens uitdrukken. ‘Ik hoop vooral dat mijn VfB terugkomt.’

Te veel ervaren profs

Daar zal dan Tim Walter voor moeten zorgen. De 43-jarige nieuwe coach komt over van tweedeklasser Holstein Kiel, waar hij nog maar een seizoen kennismaakte met de vereisten van profvoetbal. Met de Noord-Duitsers eindigde Walter afgelopen seizoen pas zesde, daarvoor was hij aan de slag in de jeugdwerking van Bayern München en Karlsruher SC.

Ondanks het feit dat de U19 de Duitse beker veroverden, ze komende zondag tegen Borussia Dortmund de finale van het kampioenschap afwerken en de club onlangs bekendmaakte een winst van 41,5 miljoen euro te hebben geboekt, zorgden vooral de verantwoordelijken van de profafdeling voor de huidige val. Te veel werd er ingezet op meer ervaren profs als Andresas Beck en Gonzalo Castro, die op atletisch en conditioneel vlak zwaar door de mand vielen, in tegenstelling tot 78-voudig Duits international Mario Gomez (33).

Economische stabiliteit

In februari leidde dat tot het ontslag van Michael Reschke als sportief directeur. Clubicoon en voormalig Duits international Hitzlsperger verving hem. Hij moet, samen met voormalig BVB- en Arsenalscout Sven Mislintat, nu zijn op de bodem liggende club weer naar omhoog helpen. Geen eenvoudige opgave, want de meeste spelers hebben ook nog contracten voor de tweede Bundesliga. De overeenkomsten van aanvoerder Christian Gentner en Dennis Aogo lopen af, het is lang niet zeker dat zij kunnen of mogen blijven. De Franse wereldkampioen Benjamin Pavard (23) vertrekt voor 35 miljoen euro naar kampioen en bekerwinnaar Bayern München.

Dietrich houdt zich vast aan de economische stabiliteit en wil eind juni een nieuwe investeerder voorstellen, naast de bekende Daimler AG. Een verlies van 40 miljoen euro aan inkomsten wordt nu al voorspeld, waarvan de helft wegens dalende opbrengsten van de tv-rechten. Maar vooral intern is de schade het grootst. Pas als daar alles op punt zal staan, is een onmiddellijke terugkeer naar de Bundesliga mogelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier