De vloek van de FIFA-cover

De oudste van de Hazard-broers prijkt voor de tweede maal op de FIFA-cover. © belgaimage
Gert Segers
Gert Segers Journalist Sport/Voetbalmagazine

Eden Hazard staat model voor de cover van FIFA20, maar opgelet, want er heerst een vloek over die cover waar Hazard zelf ook al mee te maken had.

Het is zover. Voetballiefhebbers overal ter wereld hadden eerder al een veelbelovende trailer gezien van het immens populaire voetbalspel FIFA, maar ook de coverspeler is intussen bekend gemaakt: onze eigenste Eden Hazard. Het is naast de Ballon d’Or misschien wel de grootste eer die een voetballer kan krijgen, maar juich niet te vroeg, want het kan zomaar zijn dat de Belgische dribbelkont een rampseizoen tegemoet gaat, net zoals enkelen van zijn voorgangers.

Brits ongeluk

De eerste die te maken kreeg met de covervloek was David Beckham in 1998, die model stond voor de WK-editie van het spelletje. Maar in de kwartfinale tegen Argentinië sloeg het noodlot toe. Beckham kreeg een rode kaart en Engeland verloor na penalty’s. De superster werd in de maanden na het WK Engelands vijand nummer één.

Een andere Brit die mocht pronken op de FIFA-cover was Wayne Rooney, die zelfs meerdere keren model stond (van 2006 tot 2012). Maar zijn eerste jaar, 2006, zal hij waarschijnlijk nooit meer vergeten. Rond het midden van het seizoen brak Paulo Ferreira van Chelsea het middenvoetsbeentje van de Man United-spits. Einde seizoen.

Einde carrière

De volgende in het illustere rijtje is Fernando Morientes die op de cover van FIFA 2005 stond. Het was een verrassing de Spanjaard te zien schitteren tussen Patrick Vieira en Andriy Shevchenko, maar hij had zijn strepen verdiend na een succesvolle Champions League-campagne met AS Monaco. Alleen werd het jaar daarna niet meteen een topjaar. Hij scoorde slechts zes keer voor Real Madrid en werd het jaar erop uitgeleend om daarna nooit meer terug te komen op zijn hoge niveau.

Real Madrid komt nog een tweede keer terug in dit overzicht met de Braziliaanse ster Ricardo Kaká, die Rooney bijstond op de cover van 2011. Het was een vreemde keuze om voor de Braziliaan te gaan, want hij sukkelde al even met blessures en zat al een lange periode niet meer op zijn niveau van bij Milan. En zo bleef het ook doorgaan. In het seizoen erop kwam hij slechts 14 keer in actie voor De Koninklijke, geplaagd door blessures.

Ricardo Kakà is een andere Real-ster die met de vloek te maken kreeg. Hij stond op de cover in 2011.
Ricardo Kakà is een andere Real-ster die met de vloek te maken kreeg. Hij stond op de cover in 2011.© belgaimage

Maar het kan nog erger. Voor het seizoen erop kreeg Rooney een nieuw maatje, Jack Wilshere. Het seizoen werd een grote ramp voor de veelbelovende middenvelder. Door een vervelende blessure speelde hij in het hele seizoen … geen enkele seconde.

Rampjaar 2015/16

Eindigen doen we dit overzicht met Eden Hazard zelf. Hij stond namelijk al in 2015 op de cover van het populairste voetbalspel ter wereld. Het seizoen ervoor leidde hij Chelsea naar de titel, maar daarna was het enkel kommer en kwel. Chelsea eindigde tiende in de Premier League en Hazard scoorde pas zijn allereerste goal in april. Op de FIFA-cover staan mag dan wel een enorme eer zijn, maar het kan zo ook het begin van een rampjaar worden. Laten we met z’n allen hopen dat dat deze keer niet het geval is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier