De vloek van de WK-bal

© Epa

Voor elk WK wordt er een nieuwe voetbal gepresenteerd, zoals nu ook de Jabulani. Is de dure bal zijn geld waard of is de kritiek van enkele spelers correct? Zij noemden de bal onder andere “een schande” en “een strandbal”. Adidas meent dat de kritiek snel zal verstommen.

Telkens er een nieuwe voetbal op de markt verschijnt, komt er automatisch kritiek op bovendrijven. Deze keer zou de nieuwe Jabulani te snel gaan en volgens de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon is hij “een echte schande voor het WK”. De bal zou niet alleen voor doelmannen, maar ook voor veldspelers een oncontroleerbaar effect hebben.

De Deense bondscoach riep de bal zelfs in als excuus voor de nederlaag van zijn ploeg tegen Australië. De Spaanse spelverdeler van Barcelona, Xavi, klonk dan weer gematigder. Volgens hem is het enkel zaak gewoon te worden aan de bal. “Maar het is lastig, aangezien hij echt wel alle kanten uitvliegt.”

Hoge prijsAdidas, dat de bal maakte, is er gerust op dat de kritiek wel zal wegebben eens het WK van start gaat. Het sportmerk beroept zich op het feit dat de bal aan allerhande wetenschappelijke testen is onderworpen en “voldoet aan alle eisen van de FIFA”. Nog volgens Adidas is de bal “ronder dan ooit en heeft hij een optimale grip in alle weersomstandigheden”.

Een ander struikelblok is de prijs van de bal. Die zou maar liefst 73 euro kosten. Onderzoekers van de Universiteit van Loughborough menen dat hij de prijs meer dan waard is en wijten de kritiek op de bal aan de grote hoogte waarop sommige velden liggen. “Hoe hoger je gaat, hoe dunner de lucht en hoe sneller de bal gaat.” Ze zeggen dat de spelers de bal enkel gewoon moeten worden en dat het dan wel beter zal gaan.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier