Delaplace is slechts invaller bij Lille

© BELGA

Ook al draait Zulte Waregem weer netjes mee in de top zes, toch werd er al meermaals verwezen naar het verlies van Jonathan Delaplace, die deze zomer naar Lille verhuisde. Hoe vergaat het hem daar?

Eind juni maakte de Franse controlerende middenvelder Jonathan Delaplace (27) bekend dat hij na drie seizoenen vicekampioen SV Zulte Waregem verliet voor het Noord-Franse Lille OSC, waar de sleutelpion op het tactische schaakbord van coach Francky Dury een driejarige overeenkomst kreeg aangeboden.

“Een vrij anonieme transfer, waar hier eigenlijk weinig ruchtbaarheid aan werd gegeven. Ook voor ons was hij bij zijn komst een nobele onbekende”, zegt Joël Domenighetti, journalist van L’Equipe die al jaren de prestaties van Lille, Lens en Valenciennes volgt.

Het is duidelijk wat de positie van Delaplace in de hiërarchie van coach René Girard is: “Mij verwondert het niet dat hij in de Ligue 1 nog niet aan spelen toekwam. Zijn status is die van invaller als aanvallende middenvelder op de rechterkant.”

“Ik vermoed dat Delaplace zal moeten wachten tot de confrontatie op 29 oktober tegen AJ Auxerre in de Ligabeker. De typeploeg van Lille, dat dit seizoen bij de eerste vijf wil eindigen, staat al een tijdje vast: in de 4-4-2 van Girard fungeert Marvin Martin als spelverdeler, met in zijn rug drie middenvelders. Rio Mavuba is de meest defensieve, Florent Balmont – vanaf links – en Idrissa Gueye of Souahilo Meïté moeten voor de animatie zorgen vanop de flank maar ook over een groot loopvermogen beschikken om mee te verdedigen. Die concurrentieslag kan Delaplace momenteel moeilijk winnen, want zij zijn spelers met een grotere longinhoud dan de zijne. In de breedte is hij zeker een versterking voor de kern, een uitstekende back-up bij schorsingen of blessures. Het is geen schande dat je moet onderdoen voor Balmont of Salomon Kalou”, aldus de Franse journalist in Sport/Voetbalmagazine.

Domenighetti weet wel dat trainer Girard erg te spreken is over de houding van Delaplace. “Dat beklemtoonde hij toch al meermaals. De coach houdt van zijn mentaliteit: heel professioneel en ernstig met zijn vak bezig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier