“Denk dat het gedaan is voor mij in nationale ploeg”

© Belga

Sport/Voetbalmagazine ging Emile Mpenza (Neftchi Bakoe) opzoeken in Azerbeidzjan.

Sport/Voetbalmagazine (S/VM) ging Emile Mpenza (Neftchi Bakoe) opzoeken in Azerbeidzjan.

S/VM: Tekenen voor Bakoe betekende ook het einde van je internationale carrière.

Emile Mpenza: “Ik ben mij ervan bewust dat ik uit de Belgische belangstelling verdwijn. Maar Dick Advocaat heeft me wél opgeroepen toen ik in Zwitserland speelde! Sinds de trainerswissel ben ik niet meer geselecteerd. Ik heb toen aangevoeld dat het gedaan is voor mij in de nationale ploeg.”

“Ik kan terugblikken op twee goede matchen onder Advocaat en daar ben ik tevreden mee. Als ze me later nog nodig hebben, ben ik er graag bij, ook al speel ik in Bakoe. Maar het is niet mijn hoofddoel.”

In je hoofd heb je een streep getrokken onder de nationale ploeg?

“Zo kan je het zeggen, ja.”

Voelde je aan dat je niet meer zou worden geselecteerd toen Advocaat vertrok?

“Ja, die indruk kreeg ik. Ik zeg niet dat Belgische trainers vooroordelen hebben, maar een buitenlandse trainer zal zich ongetwijfeld baseren op de prestaties op het veld.”

Georges Leekens kent je nochtans goed. Hij heeft je gelanceerd bij Moeskroen, hij riep je op voor de nationale ploeg…

“Ik wil dat hij mij selecteert op basis van mijn prestaties en mijn kwaliteiten, niet omdat we met elkaar omgingen in Moeskroen. Anders dreigt zich dat tegen mij te keren. Iedereen dacht dat hij mij zou selecteren voor zijn eerste vriendschappelijke match. Het is beter dat hij dat niet heeft gedaan.”

Is Leekens de juiste man op de juiste plaats?

“De Belgische bond moest zich herstellen van het vertrek van Advocaat. Er moest een beslissing genomen worden en in dat opzicht is het een goede keuze. Misschien had de bond schrik om weer een buitenlander te nemen en nog eens hetzelfde mee te maken als met Advocaat.”

Wat denk je van de Rode Duivels?

“De ploeg is nog heel jong. Ze moet kunnen terugvallen op enkele anciens zoals Daniel Van Buyten, ook al neemt men hem zijn fout tegen Duitsland kwalijk. Hij heeft de meeste mogelijkheden om het team te leiden, maar hij moet het vertrouwen krijgen.”

Heb je met hem gesproken na Duitsland?

“Ik vond het triest voor hem. Ik ken zijn situatie. Het is niet leuk om te lezen en te horen wat de media over je zeggen. De geboorte van zijn dochtertje heeft hem enorm geholpen. Hij heeft ingezien dat er sterkere waarden zijn dan aandacht te schenken aan wat men over jou zegt.”

Je hebt het over de rol van de ‘anciens’ in dit team. Kan jij niet nog een rol spelen? Timmy Simons is teruggekeerd, ook de naam van Wesley Sonck valt…

“Het verschil is dat ik hier zit en Wesley in België speelt. Men zal hem meer krediet geven en hij zal meer kansen krijgen.”

Had je voor een Belgische club gekozen, dan zou je dus nu misschien in de nationale ploeg zitten…

“Dat ik na het vertrek van Advocaat niet meer werd geselecteerd, heeft mij doen beslissen naar hier te komen. Ik had goed gepresteerd tegen Turkije en zag niet in waarom ik niet meer in de plannen van de trainer paste. Men zei: ‘Plaats aan de jongeren’, maar ik zag dat men de ouderen terugriep. Dat heeft me ontgoocheld.”

(Stéphane Vande Velde)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier