Dick Advocaat moet ‘dood paard’ Feyenoord weer rechttrekken

Dick Advocaat © BELGAIMAGE

Hand in hand, kameraden, want Feyenoord is ziek. Ook na het opstappen van trainer Jaap Stam en de komst van Dick Advocaat zal dat niet meteen veranderen.

De 4-0 van vorige week op Ajax was de druppel die voor Jaap Stam de emmer deed overlopen. Die zondagavond had hij al beslist op te stappen. Het waren vier lastige maanden geweest, bezwaard door de mentale en fysieke beperkingen van zijn groep (de helft van de selectie was niet fit) en het gebrek aan kwaliteit. Vooruitzicht op beterschap was er niet: er is geen geld voor de komende mercato. Stam haalde veertien punten in elf wedstrijden; gemiddeld 1,27 punten per match. Alleen Gertjan Verbeek (0,96 in 2008/09) presteerde deze eeuw slechter.

Door zelf op te stappen verloste Stam de clubleiding van een probleem. Hoewel: een clubleiding was er amper, na het verdwijnen van de directeurs Martin van Geel en Jan de Jong. Zij contracteerden Stam, maar waren al weg toen de competitie begon.

Steun vanuit die hoek kreeg de trainer dus niet, en wat hij vertelde aan zijn spelers, sloeg niet aan. ‘Het voelde als trekken aan een dood paard’, verzuchtte Stam, die in het voorjaar nog een bod van Newcastle kreeg, maar dat afwees omdat hij zijn woord al gegeven had aan Feyenoord.

Zijn opvolger is Dick Advocaat (72). De trainer werd na het vertrek van Giovanni van Bronckhorst vorig seizoen al gecontacteerd maar toen weigerde hij. Nu tekende hij tot het einde van het seizoen.

Het gebrek aan leiding en knowhow in de bestuurskamer moet Frank Arnesen als nieuwe TD opvangen. Feyenoord werd twee en een half jaar geleden nog kampioen en haalde onder TD Van Geel vijf prijzen, maar eindigde vorig seizoen op 21 punten van kampioen Ajax. De stuurloosheid van de club lijkt het grootste probleem. De erfenis is ook al niet bepaald geruststellend, met een selectie met onvoldoende renderende spelers van wie een groot deel doorlopende, zware contracten heeft.

Aan Advocaat de loodzware taak om dit seizoen te redden en Feyenoord van de twaalfde stek terug naar de bovenste plaatsen van het linkerrijtje te leiden. Een taak die hem over het algemeen wel ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier