Dick Advocaat: “Niet voor het geld”

© Epa

In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, beweert Advocaat dat het “financiële totaal geen rol speelt”.

Tijdens een persconferentie van iets meer dan 20 minuten heeft Dick Advocaat vrijdag in het stadion van AZ Alkmaar uitleg gegeven bij zijn beslissing om op te stappen als bondscoach van België.

In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, beweert de Nederlander dat het “financiële totaal geen rol speelt”.

“Een aantal weken geleden heb ik een gesprek gehad met Rusland, daarna heb ik nagedacht, en dan heb ik het besluit genomen om te stoppen bij België en eventueel in te gaan op het aanbod van Rusland”, aldus Advocaat, die aangaf dat er nog niets getekend is met Rusland.

Hoger niveau

“De belangrijkste reden is dat het toch weer een hoger niveau is, en dat Rusland bij kwalificatie ook kanshebber is op het EK. Dat zou een mooie afsluiter zijn voor mij op het niveau waarop ik altijd gewerkt heb. Bij België had ik qua kwaliteit en potentieel hetzelfde gevoel als bij Rusland, maar het zal allemaal wat langer duren”.

“Een andere reden is dat ik de meeste spelers van de Russische selectie al ken van bij Zenit Sint-Petersburg”, vertelde de ‘Kleine Generaal’, benadrukkend dat het financiële aspect niet heeft meegespeeld.

“Over het financiële moet ik helemaal niet meer nadenken, dus dat heeft geen enkele rol gespeeld”.

“Begrijp teleurstelling, maar de commotie niet”

“In de meeste gevallen wordt een coach zelf ontslagen, en dat wordt dan meestal als de normaalste zaak van de wereld beschouwd, maar nu gaat de trainer zelf weg en is er een heel pak commotie”, aldus Advocaat.

“Ik zie het niet als woordbreuk, want wat zeg je er dan over als een club of land de coach op straat zet? Bij niet-kwalificatie voor het EK had België me ook ontslagen. En dan had er niemand over gesproken. Er zijn altijd drie mogelijkheden: ofwel wordt het contract uitgedaan, ofwel wordt het vroeger beëindigd door de club of het land, ofwel stapt de coach zelf op. Wel, ik stap nu zelf op”.

“Of ik schuldgevoelens heb? Dat vind ik een zwaar woord. Ik vind het wel vervelend en jammer, ook voor voorzitter François De Keersmaecker, want dat is een heel integer man, en hij komt nu onder druk te staan. Maar het vervelendste vind ik het nog voor de spelers en voor de fans, maar ik kies mijn eigen straatje”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier