Dit is de officiële WK-bal: Telstar 18

Telstar 18 © Belga Image

De door Adidas ontworpen bal is geïnspireerd op de allereerste wedstrijdbal die de sportartikelenproducent voor het WK 1970 in Mexico vervaardigde.

De officiële wedstrijdbal voor het WK van volgend jaar in Rusland is officieel voorgesteld: de Telstar 18. De door Adidas ontworpen bal is geïnspireerd op de allereerste wedstrijdbal die de sportartikelenproducent voor het WK 1970 in Mexico vervaardigde.

Adidas omschrijft de Telstar 18 als ‘de meest innovatieve WK-bal tot nu toe’. In de bal zit een NFC-chip ‘waarmee consumenten via een smartphone toegang kunnen krijgen tot exclusieve content’. Voor het eerst wordt zo’n chip gebruikt in de officiële wedstrijdbal.

‘Door simpelweg met de smartphone tegen de bal te tikken, kunnen consumenten toegang verkrijgen tot challenges wereldwijd, exclusieve content en informatie over de gebruiker van de digitale bal’, zo klinkt het in een persbericht. ‘In de app is een heatmap beschikbaar waarop alle ballen die op dat moment wereldwijd in actie zijn in realtime kunnen worden gezien. Dankzij de chip kunnen voetballers over de hele wereld challenges met elkaar aangaan en zijn zij meer verbonden dan ooit.’

Telstar 18
Telstar 18© Adidas

De WK-bal, die een gloednieuw karkas en een nieuwe panelenstructuur heeft, vertoont gelijkenissen met de Brazuca, de wedstrijdbal van het WK 2014. Het leer ‘zorgt met nieuwe technologieën en een metallic print met grafische effecten voor maximale prestaties op het veld en op straat’.

De Telstar 18 werd uitvoerig getest door meerdere vooraanstaande club- en landenteams zoals Ajax, Real Madrid, Manchester United, Mexico, Colombia en Argentinië.