Doel heiligt de middelen in Qatar

© IMAGEGLOBE

Voor het welslagen van het WK voetbal 2022 hebben in twee maanden tijd al 44 Nepalese arbeiders het leven gelaten.

Binnen negen jaar, in 2022, zal in Qatar het WK voetbal plaatsvinden. Om op tijd de faciliteiten af te werken worden gastarbeiders uit Nepal aangetrokken.

Vaak gaat over de tongen dat de voetballers zullen moeten presteren in de ondraaglijke hitte van het land, maar de omstandigheden waarin de stadions gebouwd worden, daar rept niemand over.

Nu al zijn er door die hitte heel wat slachtoffers gevallen. De Nepalese arbeiders werken in mensonwaardige omstandigheden, het is moderne slavenarbeid.

Volgens documenten van de Nepalese ambassade in Doha zouden al minstens 44 arbeiders om het leven gekomen zijn in een tijdspanne van twee maanden, zo meldt de Britse krant The Guardian. Doodsoorzaken zijn onder andere hartaanvallen en werkongevallen.

Geen sanitair

In Qatar komt negentig procent van de arbeiders uit het buitenland en er wordt verwacht dat het land nog anderhalf miljoen extra arbeiders wil binnenhalen om alle bouwwerken op tijd af te krijgen. De leefomstandigheden van de arbeiders zijn beneden alle peil.

Er zijn Nepalezen die met tien tot twaalf personen op één kamer moeten leven en daarbij weinig tot geen sanitaire voorzieningen hebben. Heel veel arbeiders klagen dat ze worden gedwongen om twaalf uur aan een stuk of langer te werken in de extreme hitte zonder toegang tot drinkbaar water, en dat ze vaker niet dan wel betaald worden.

“Er werd ons twee maanden salaris afgehouden, om te voorkomen dat we het op een lopen zouden zetten”, aldus een van de arbeiders. Anderen moesten soms nog langer wachten op een loon. Het opvragen van hun identiteitspapieren wordt afgewezen.

Kafalasysteem

Ontslag nemen zit er voor de arbeiders ook niet in. Als ze hun werk verlaten, worden ze als illegalen bestempeld aangezien ze hun papieren niet in eigen handen krijgen. Hierdoor is het vinden van een andere, menswaardigere job een utopie. Zonder officiële documenten hebben ze geen enkele vorm van bescherming.

Het befaamde en bekritiseerde kafalasysteem in de Arabische emiraten (systeem waarbij arbeiders enkel mogen werken wanneer ze een inlandse sponsor hebben, meestal de werkgever zelf, die instaat voor hun visa en verblijfsvergunning) is allesbehalve een handig instrument voor de arbeiders.

Volgens de Qatarese minister van Werk zijn er nochtans strikte regels betreffende het werken in een klimaat zoals dat van Qatar. Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt wordt het hiervoor beboet. Maar dan moet die controle er wel zijn.

Lusail City

Naar verluidt zou Qatar bijna 100 miljard dollar besteden aan het bouwen van nieuwe infrastructuren, wegen, spoorlijnen,… voor de wereldbeker. Er is zelf al bijna een nieuwe luchthaven klaar.

De Lusail Real Estate Development Company, die de volledig nieuwe stad Lusail City (dat het epicentrum zal worden van het WK) uit de grond aan het stampen is, heeft verklaard dat het bezorgd is over de aantijgingen omtrent de werknemers. Het zal een onderzoek instellen naar hun onderaannemers die beschuldigd worden van de uitbuiting van hun werknemers. (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier