Doellijntechnologie doet zijn intrede op WK

© Reuters

Het WK voetbal in Brazilië krijgt een primeur want voor het eerst in de WK-geschiedenis zal er gebruik gemaakt worden van doellijntechnologie.

Op het WK van 2010 werd een geldig doelpunt van Frank Lampard in de achtste finale tussen Engeland en Duitsland ten onrechte afgekeurd. Het schot van de Engelsman had de doellijn duidelijk overschreden, maar scheidsrechter Jorge Larrionda besliste om geen doelpunt toe te kennen.

De Wereldvoetbalbond FIFA was altijd tegen het gebruik van technologische hulpmiddelen, maar keerde na dat WK zijn kar en doellijntechnologie werd stilaan een feit.

14 camera’s

Het Duitse bedrijf GoalControl heeft nu in alle WK-stadions in Brazilië een driedimensionaal systeem geïnstalleerd met maar liefst veertien camera’s die op doel gericht zijn. Van zodra een bal de doellijn helemaal heeft overschreden, krijgt de ref een signaal.

Het systeem werd vorig jaar al getest tijdens de Confederations Cup, op de Wereldbeker volgt zijn grote debuut voor miljoenen voetbalsupporters.

Muurtje

Naast de doellijntechnologie krijgt de arbitrage nog een klein hulpmiddeltje in Brazilië. Scheidsrechters kunnen met behulp van een spuitbusje met een speciale spray het muurtje bij vrije trappen immers op de correcte afstand zetten. De spray verdwijnt vanzelf na enkele ogenblikken. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier