Doellijntechnologie komt voor het eerst van pas op WK

Noel Valladares probeert tevergeefs de bal uit zijn doel te ranselen © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Een historisch moment tijdens Frankrijk – Honduras op het WK in Brazilië: voor het eerst in de geschiedenis van het voetbal werd een doelpunt toegekend met behulp van doellijntechnologie.

Net na de rust trapte Karim Benzema voor de Fransen op de rechterpaal. De bal kaatste terug in het veld in de richting van de Hondurese doelman Noel Valladares. Die kon niet verhinderen dat het leer via zijn grabbelende armen heel even over de doellijn ging.

Een doelpunt dus, maar geen mens in het hele stadion die daar op dat moment zijn hand voor in het vuur durfde te steken: was de bal wel volledig over de lijn geweest?

Dankzij de doellijntechnologie echter kreeg de Braziliaanse scheidsrechter Sandro Ricci een signaal dat het doelpunt geldig was. De videoherhaling nam alle twijfel weg: Ricci had het doelpunt terecht goedgekeurd.

Own goal

Het doelpunt kwam logischerwijze niet op naam van Benzema, maar werd beschouwd als een owngoal van Valladares.

Een sterk Frankrijk won het duel uiteindelijk met 3-0 – de andere twee doelpunten waren van Benzema – en gaat samen met Zwitserland aan de leiding in groep E.

Bekijk de beelden van het bewuste ‘doellijndoelpunt’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

WK-debuut

Het is voor het eerst dat de doellijntechnologie wordt gebruikt op een WK. De Wereldvoetbalbond FIFA was altijd tegen het gebruik van technologische hulpmiddelen, maar keerde na het WK 2010 in Zuid-Afrika zijn kar.

Op het vorige WK werd immers een doelpunt van Frank Lampard in de achtste finale tussen Engeland en Duitsland ten onrechte afgekeurd. Het schot van de Engelsman had de doellijn duidelijk overschreden, maar scheidsrechter Jorge Larrionda besliste om geen doelpunt toe te kennen.

Doellijntechnologie komt voor het eerst van pas op WK
© Reuters

Het Duitse bedrijf GoalControl heeft nu in alle WK-stadions in Brazilië een driedimensionaal systeem geïnstalleerd met maar liefst veertien camera’s die op doel gericht zijn. Van zodra een bal de doellijn helemaal heeft overschreden, krijgt de ref een signaal.

Het systeem werd vorig jaar al getest tijdens de Confederations Cup.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier