Doelman Ryan houdt Brugge overeind, Standard en Lokeren uitgeschakeld

Club Brugge haalde dankzij een formidabele doelman Mathew Ryan een 0-0 gelijkspel bij Torino. Het houdt alle kansen om door te stoten in de Europa League. Lokeren won knap tegen het Poolse Legia Warschau, Standard verloor bij Rijeka, maar beide clubs zijn al zeker van uitschakeling.

Thuisploeg FC Torino, met de Belgische Marokkaan Omar El Kaddouri in de basis, en doelman Jean-François Gillet op de bank, begon het beste aan de partij tegen Club Brugge. Een schotje van Josef Martinez – makkelijk geklemd door Mathew Ryan – was de eerste waarschuwing na vier minuten. De tweede volgde in minuut 25. Na een een-tweetje met El Kaddouri kwam Martinez moederziel alleen voor Ryan, maar die redde knap.

Na de pauze hetzelfde liedje: El Kaddouri schoot eerst staalhard van dichtbij, maar Ryan redde fenomenaal. Meteen erna ging de Australiër razendsnel plat op een gevaarlijke kopbal van Martinez. Tien minuten voor tijd ging een kopbal van alweer Martinez maar net voorlangs. Vijf minuten nadien toonde Ryan zich opnieuw de man van de avond, op een schot van Cristian Molinaro.

En om te bewijzen dat hij helemaal de matchbal verdiende, haalde de Brugse engelbewaarder ook nog een gemaakt kopbaldoelpunt van Larrondo van de lijn.

HJK Helsinki won met 2-1 van Kopenhagen. Daardoor is blauwzwart, hoewel het aan de leiding staat in zijn poule, nog niet helemaal zeker van de kwalificatie voor de volgende ronde. Helsinki moet op de laatste speeldag wel vier keer scoren in Brugge en met minstens drie doelpunten verschil winnen om nog voorbij Brugge te gaan. Club won de heenwedstrijd in Finland immers met 0-3.

Knap Lokeren

De overwinning van Lokeren tegen Legia Warschau (1-0) leverde de Belgische bekerwinnaar weinig op. Concurrent Trabzonspor klopte in eigen huis immers het Oekraïnse Metalist Kharkiv (3-1), waardoor de Turken samen met Legia Warschau doorstoten naar de volgende ronde.

Lokeren totaliseert na vijf speeldagen 7 punten. Dat zijn er drie minder dan Trabzonspor, dat dankzij een beter onderling resultaat zeker voor Lokeren eindigt. Warschau leidt met 12 op 15. Metalist Kharkiv is nog puntenloos.

Lokeren kwam al in de zevene minuut op voorsprong. Hans Vanaken werkte met een strak schot fraai af na een aflegger van Junior Dutra. Warschau ging op zoek naar de gelijkmaker, maar tot uitgespeelde kansen kwam de Poolse kampioen niet.

Na de pauze bleven de kansen in een sfeervol maar niet uitverkocht Daknam schaars.

Slap Standard

Standard Luik verloor op het veld van het Kroatische NK Rijeka met 2-0. In de andere wedstrijd in groep G won Feyenoord Rotterdam met 2-0 van Sevilla, zodat de Luikenaars zeker zijn van uitschakeling.

Na 25 minuten kopte Moisés de 1-0 voor Rijeka op het bord na een hoekschop. Dertien minuten voor rust trok Dino Arslanagic Kramaric tegen de vlakte in het strafschopgebied: rood voor de Standard-verdediger en een penalty voor 2-0, mooi omgezet door Kramaric zelf.

In de tweede helft kwam Standard beter voor de dag, maar met weinig resultaat.

Feyenoord staat met negen punten op kop in groep G. Sevilla heeft er acht, Rijeka zeven. Standard is met vier punten laatste.