Doelpuntenfestijn in Brazilië: opvallend meer goals dan op vorige WK’s

Joel Campbell scoorde voor Costa Rica tegen Uruguay © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Het is u ongetwijfeld ook opgevallen: er wordt op het WK 2014 in Brazilië uitzonderlijk veel gescoord. In de eerste 11 wedstrijden vielen maar liefst 37 doelpunten, een gemiddelde van 3,4 goals per wedstrijd.

Daarmee ligt het aantal doelpunten voorlopig een pak hoger dan op de vorige WK’s. Zo vielen er tot dusver in Brazilië meer dan dubbel zoveel goals als vier jaar geleden in Zuid-Afrika, toen stond de teller na 11 wedstrijden op amper 18 (gemiddelde van 1,6 per match).

In 2006 in Duitsland was dat 27 (2,5), in 2002 in Zuid-Korea en Japan 31 (2,8) en in 1998 in Frankrijk eveneens 27.

Doelpuntenrecord?

Het WK 1998 in Frankrijk, het eerste waaraan 32 landen deelnamen, is met in totaal 171 treffers het meest doelpuntenrijke in de geschiedenis. Als dit doelpuntenfestijn in Brazilië blijft duren, dan is het WK 2014 dus goed op weg om dat record te verbeteren.

Het hoogste doelpuntengemiddelde is nog steeds voor het WK 1954 in Hongarije met 5,4 per wedstrijd. Aan die Wereldbeker namen zestig jaar geleden slechts 16 landen deel, er vielen 140 goals.

Owngoals

Opvallend is ook dat er op dit WK nog geen enkele 0-0 is geweest en zelfs geen enkel gelijkspel – wellicht een streep door de rekening van veel pronostieken.

En nog een vaststelling: er zijn in Brazilië tot hiertoe al meer owngoals gemaakt dan op het hele WK in Zuid-Afrika vier jaar geleden. De owngoal van de Bosniër Sead Kolasinac tegen Argentinië was al de derde van het toernooi (na de Braziliaan Marcelo tegen Kroatië en de Hondurees Noel Valladares tegen Frankrijk, nvdr.), in 2010 waren dat er slechts twee na 64 duels. Het record werd op het WK van 1998 in Frankrijk gevestigd. Toen vielen er in totaal zes owngoals.

Van de 37 doelpunten tot hiertoe op het WK in Brazilië zijn er vier met een penalty gemaakt.

Kwaliteit

Een duidelijke verklaring voor het doelpuntenfestijn in Brazilië lijkt er niet te zijn, aan de Brazuca-bal ligt het op het eerste zicht alvast niet. Andere mogelijke verklaringen zijn de warme temperaturen of de hoge vochtigheidsgraad, maar ook dat zou in principe niet mogen.

Bovendien valt niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van de doelpunten op, denk maar aan de prachtige treffers van onder anderen Robin van Persie en Arjen Robben voor Nederland tegen Spanje, Joel Campell voor Costa Rica tegen Uruguay, Daniel Sturridge voor Engeland tegen Italië, Karim Benzema voor Frankrijk tegen Honduras en Lionel Messi voor Argentinië tegen Bosnië.

Het valt alleen maar te hopen dat we ook morgen veel en mooie doelpunten van de Rode Duivels te zien krijgen in hun eerste WK-duel tegen Algerije.

Robin van Persie
Robin van Persie© Belga Image

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier