Donk toch Europees met Kasimpasa?

© BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Door de schorsingen die de UEFA uitsprak voor Fenerbahçe en Besiktas, bestaat de kans dat ex-Clubspeler Ryan Donk Kasimpasa in de Europa League aantreedt.

De UEFA heeft Fenerbahçe en Besiktas zwaar gestraft voor hun rol in de geruchtmakende matchfixingzaak die het Turkse voetbal in de zomer van 2011 op zijn grondvesten deed daveren. Fenerbahçe werd dat seizoen Turks landskampioen. Zes weken later bleek na politieonderzoek dat het die titel had gekocht.

Besiktas zou hetzelfde hebben gedaan met de bekerfinale die het dat jaar won. De UEFA sluit Fenerbahçe nu twee jaar uit van Europees voetbal. Mocht het zich in de volgende vijf jaar opnieuw op gelijkaardige feiten laten betrappen, volgt een derde schorsingsjaar. Besiktas wordt alleen dit seizoen uitgesloten.

Premier Erdogan

Onder druk van de UEFA had de Turkse bond Fenerbahçe meteen na het uitbarsten van het schandaal al eens teruggetrokken uit de Champions League. Vicekampioen Trabzonspor nam zijn plaats toen in. Verdere sancties bleven echter uit.

Zo mocht Fenerbahçe zijn landstitel behouden en werden uiteindelijk geen clubs maar alleen individuen geschorst. Een beslissing die op ruime bijval kon rekenen bij premier Recep Tayyip Erdogan, van wie bekend is dat hij lid is van Fenerbahçe.

Nog tijdens het lopende gerechtelijk onderzoek besloot het Turkse parlement om de wet op corruptie in de sport te versoepelen. Daarmee kwamen de 48 veroordeelden goed weg, onder wie Aziz Yildirim, de machtige voorzitter van Fenerbahçe. Net als alle andere beschuldigden is hij sinds vorige zomer, na een jaar voorhechtenis, weer op vrije voeten in afwachting van de beroepsprocedure.

Europa League en CL

Met zijn krachtdadige optreden ontzenuwt de UEFA het verwijt dat het Fenerbahçe – vorig seizoen verliezend halve finalist in de Europa League – niet durft aan te pakken. Eerder waarschuwde het de Turkse bond dat als die niet optrad, zij het zou doen. Zover is het nu. De UEFA gaat nu ook de rol van individuen uit beide clubs onderzoeken, en met name die van Yildirim.

Zowel Fenerbahçe als Besiktas heeft al aangekondigd dat het in beroep gaat. Bij handhaving van hun straffen neemt Bursaspor de plaats in van Fenerbahçe in de derde voorronde van de Champions League, en Kayserispor die van Besiktas in de Europa League. Bursaspors plek in de Europa League gaat dan naar Kasimpasa, de nieuwe club van Ryan Donk en Sanharib Malki.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier