‘Door de uitbreiding naar 24 landen devalueert de UEFA haar eigen toernooi’

Marc Wilmots © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de angst van Marc Wilmots, hooliganisme op het EK en een gebrek aan spankracht in de EK-groepsfase.

S/VM: Russische en Engelse hooligans zorgen voor herrie en geweld in Marseille. De UEFA dreigt met uitsluiting van beide landen als er zich nogmaals incidenten voordoen. Een terecht dreigement of lost dat niets op?

Jacques Sys: “Dat je een land gaat uitsluiten door toedoen van het gedrag van de supporters is wel verregaand. Waar trek je de grens? Na Duitsland-Oekraïne waren er in Rijsel ook wat schermutselingen. Bovendien vonden de hevigste rellen tussen de Engelsen en de Russen plaats in het zwaar bewaakte havengebied van Marseille, je kunt je dus ook de vraag stellen of de Franse ordetroepen daar te laat hebben ingegrepen. Een ploeg uitsluiten op basis van het hooliganisme van een minderheid, want dat is het toch, kan ook een gevaarlijk precedent scheppen. Dat soort hooligans -die enkel komen om te knokken, het voetbal interesseert hen niet- kickt op aandacht. Rusland en Engeland hebben natuurlijk een bepaalde reputatie wat supportersgeweld betreft, daar kan je niet blind voor blijven. Het geeft te denken over wat er ons binnen twee jaar tijdens het WK in Rusland te wachten staat. Al zullen daar, net zoals in Brazilië, draconische maatregelen getroffen worden om zoiets te voorkomen.”

Een ploeg uitsluiten op basis van het hooliganisme van een minderheid, kan een gevaarlijk precedent scheppen

“Het is in de eerste plaats zeer jammer wat er nu gebeurt. Op een toernooi dat in teken staat van het gezamenlijk verwerken van een trauma achten een aantal zogenaamde supporters het toch nodig het feest te verstoren. Toegegeven, daar sta ik versteld naar te kijken.”

S/VM: Voor het eerst wordt een EK gespeeld met 24 landen, waardoor we ploegen zoals Noord-Ierland en Albanië aan het werk kunnen zien. Veel viel er in hun openingsmatchen echter niet te beleven. Is een EK met 24 landen charmant of overbodig?

Jacques Sys: “Nog voor dit EK begon, was ik tegen een uitbreiding van het EK. Aan ploegen die amper over de middellijn geraken, valt weinig charme te beleven. De UEFA devalueert zo zijn eigen toernooi want enkel met goed voetbal en meeslepende wedstrijden kan je het product populair maken. Ploegen zoals Noord-Ierland trekken het niveau naar beneden en dat kan nooit de bedoeling geweest zijn, denk ik. Bovendien ontneem je bijna volledig de spankracht van de eerste ronde. Op een EK met 16 landen, zoals vroeger, had je altijd minstens één groot land dat al sneuvelde in de groepsfase. Nu wordt alles veel voorspelbaarder, je kunt zo al zeggen wie er zal doorstoten en wie niet. Kortom, een slecht idee, dat EK met 24.”

S/VM: De Rode Duivels spelen vanavond tegen Italië hun eerste wedstrijd op het EK. Wat valt jou op in de aanloop naar die wedstrijd?

Je krijgt het gevoel dat Wilmots zich laat leiden door de waan van het moment

Jacques Sys: “Toch wel de rust en sereniteit rond de ploeg. Weinig incidenten, weinig slechte geluiden. Er werd goed getraind, iedereen is fit en gemotiveerd. Daartegenover staat wel het gevoel van twijfel. Hoe zal er gespeeld worden tegen Italië? Bijna iedereen hoopt dat België eindelijk kleur bekent en met deze talentvolle generatie Rode Duivels vol de kaart van het dominante en offensieve voetbal trekt -daar ligt de kracht van deze groep.

Maar Marc Wilmots lijkt toch weer in de eerste plaats zekerheid te willen inbouwen. Als dat vanavond zo blijkt te zijn, kan je hem moeilijk een moedige bondscoach noemen. Je krijgt ook het gevoel dat Wilmots zich laat leiden door de waan van het moment. Ciman goed tegen Noorwegen: oké dan starten we met hem op het EK. Terwijl je bij een ploeg als Duitsland ook problemen ziet door blessures, maar daar behouden ze wel bepaalde patronen. De wedstrijd tegen Italië -durven we onze offensieve troeven uitspelen of niet?- zal de toon zetten voor het verdere toernooi van de Belgen. Het EK begint eigenlijk pas vanavond.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier